Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg inte nej till nya jobb

Annons

Min tro är att alla förändringar börjar hos oss enskilda människor. Hos mig. Och dig. Att alltid hänvisa till strukturer och "större saker" som vänsterpartisterna Karin Thorborg och Stefan Kudryk gör i sin replik 9 maj, tror jag inte leder utvecklingen framåt. Att låsa sitt synsätt i gamla strukturer genom att tala i termer av klass- och könskamper, leder heller ingenstans.

Oavsett grundsyn, så är vänsterpartisterna och jag tydligen överens om att jämställdheten inte kommit speciellt långt i den offentliga sektorn där vänstern som arbetsgivare borde haft störst möjligheter att påverka. Tvärt om är det i den offentliga sektorn som kvinnor har de sämsta lönevillkoren, de högsta sjukskrivningstalen och nästan inga möjligheter att välja arbetsgivare. För kvinnor på alla utbildningsnivåer lönar det sig att gå över till den privata delen av arbetsmarknaden.

Thorborg och Kudryk tar upp den kommunalarbetande tvåbarnsmamman som exempel på en person som inte har råd med städhjälp. Nej, just det. Det är denna kvinnas lön som förmodligen skulle höjas om hon fick fler olika arbetsgivare att välja mellan. Det är denna kvinna som sannerligen skulle behöva få råd med städhjälp eller andra hushållsnära tjänster, om hon så önskar.

Med en hög lön har man råd att köpa sina hushållsnära tjänster. Det är vanliga löntagare som inte har råd. En Sifoundersökning från februari 2004 visade att över en halv miljon LO-medlemmar är intresserade av att köpa hemservicetjänster för att klara sin vardag på ett bra sätt. Familjer med småbarn uppvisar det största behovet.

Om det fanns möjlighet att köpa hushållstjänster till överkomligt pris skulle det minska stressen för många. Eftersom det fortfarande är kvinnorna som tar huvudansvaret för hushållsarbetet, skulle fler hushållstjänster särskilt underlätta för kvinnor att förena familjeliv med arbete.

När hantverkaren kommer för att måla går det bra med skatteavdrag (ROT-avdrag) men när städhjälpen kommer för att dammsuga så kallas det nedsättande pigavdrag. Genom att använda den typen av förringande begrepp tycker jag att Thorborg och Kudryk bidrar till att cementera de strukturer som de säger sig vilja förändra.

Jag har i dagarna lämnat in en motion där jag vill att Västerås blir försökskommun när det gäller skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Då slår vi inte bara ett slag för jämställdheten utan också för fler jobb och ökat nyföretagande.

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons