Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte ut VLT:s taltidning!

Annons

VLT har sedan länge en taltidning som erbjuds synskadade, äldre, dyslektikter och andra som av olika anledningar har svårt att läsa den vanliga tidningen. Taltidningen görs av en särskild avdelning på VLT:s redaktion i Västerås. Det är en avdelning som arbetar noggrant med att göra en så bra inläst version av VLT som möjligt, som vårdar sina kundkontakter och som fyller en viktig samhällsfunktion.

Denna väl fungerande taltidningsredaktion vill VLT:s ledning nu avveckla. Verksamheten ska säljas ut. Taltidningen ska i stället göras av ett utomstående bolag, någon annanstans i Sverige. Anledningen till detta uppges vara en, ur VLT:s perspektiv, futtig kostnadsbesparing.

En sådan förändring, som innebär att taltidningen läses in på annan ort av människor utan närmare kunskap om VLT och tidningens närområde, är ett hot både mot taltidningens journalistiska kvalitet och mot den lokala förankring som är livsviktig för ett tidningsföretag som VLT. Tidningen säger sig i andra sammanhang värna den nära journalistiken, men i en tid av ökad outsourcing är det just närheten som går förlorad.

Vi i journalistklubben på VLT:s redaktion tycker att ledningens förslag att avveckla den egna taltidningen visar på bristande respekt, inte bara gentemot de journalister som i många år slitit med att förfina sitt arbetssätt och sin produkt, utan också mot taltidningens kunder.

Kloka tidningsägare vet att vårda sitt varumärke. Det borde VLT också göra. I stället väljer man i detta fall att ge efter för det kortsiktiga och småsinta ekonomiska tänkande som är alltför vanligt inom mediebranschen. Men taltidningen representerar ett värde som inte så lätt låter sig mätas i kronor och ören. Därför uppmanar vi VLT:s ledning att stoppa planerna på att avveckla taltidningsredaktionen.

Johan Lif

Svar: Johan Lif tycks delvis ha missuppfattat det hela. Taltidningsverksamheten ska inte säljas. Däremot är det rätt att vi lagt ett förslag som innebär att produktionen inte längre sker inom våra väggar.

Endast med en god ekonomi kan en tidning värna sitt oberoende, sin trovärdighet och fortlevnad. Som vd för Vestmanlands Läns Tidning är det min skyldighet att se till att tidningen i en tid med mycket hård konkurrens bibehåller sin goda ekonomi.

I övrigt vill jag inte kommentera själva sakfrågan eftersom MBL-förhandlingar pågår.

Sören Axelsson

Vd för Vestmanlands Läns Tidning

Vi i journalistklubben på VLT:s redaktion tycker att ledningens förslag att avveckla den egna taltidningen visar på bristande respektskriver Johan Lif, ordförande för journalistklubben på Vestmanlands Läns Tidning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons