Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salzmann (m): Upphandla alla kommunala tjänster

Att det skall vara roligt att betala skatt är det få som tycker men vid eftertanke är alla beredda på att det krävs skatt för att skapa en välfärd för alla.

Annons

Vi som har att hantera skattepengarna i form av uppdrag där vi ska förvalta dem på bästa möjliga sätt har ett stort ansvar att se till att de används på ett effektivt sätt och att inga resurser spills i onödan. Effektiviseringar och smartare arbetsmetoder ger utrymme till nya reformer alternativt lägre skatter.

Den offentliga sektorn måste ha samma krav på sig att vara effektiv som den privata sektorn. Här uppstår dock problem eftersom varken politiker eller förvaltningschefer blir hjältar av att föreslå förändringar som leder till ökade krav eller minskat antal medarbetare. Varje medarbetare som finns i systemet tycker självfallet att det arbete som man själv utför är det viktigaste som finns och att man gör det på ett effektivt sätt.

Det enda sättet att ta reda på om tjänsten utförs på det bästa sättet är att låta nya aktörer ständigt utmana den befintliga leverantören, oavsett om de är utförda av en intern kommunal utförare eller om det är en privat aktör som har uppdraget. Denna utmaning måste göras återkommande, för att aldrig låta systemet byråkratiseras. Detta är naturligt för oss med erfarenhet från näringslivet, men inom den kommunala sektorn anses det alltid som ett hot för befintliga medarbetare.

Min erfarenhet av två år som ordförande i en kommunal nämnd är att vid varje beslut som leder till att den kommunala utföraren utsätts för konkurrens så kommer protester. De befintliga medarbetarna har alltid argument varför just deras verksamhet inte skall utsättas för konkurrens eller varför deras sätt att utföra tjänsten är unik och därför inte bör utsättas för konkurrens.

När man testar argumenten har min erfarenhet visat att det i princip inte finns någon kommunal verksamhet som inte kan konkurrensutsättas.

Från mitt eget ansvarsområde har jag flera bra exempel där det visat sig att de egna produktionskostnaderna varit betydligt högre än vad kommunen kan köpa tjänsten för på den öppna marknaden, som sophämtning och blomsterodling.

Exemplet med sophämning visar att kostnaden för insamlingen kunde sänkas med över 30 procent, genom att både utsätta verksamheten för konkurrens samt vara tydlig med att den kvarvarande interna verksamheten inte skulle få kosta mer än vad den externa kostar. Skulle sophämtningen vara typiskt för hur den kommunala verksamheten drivs, med en besparings potential på mer än 30 procent skulle det vara en katastrof.

Det finns besparingspotential i alla organisationer och det är då vi politiker måste ha kunskapen och modet att ställa tydliga krav. Bara en besparing på en procent i den kommunala budgeten skulle ge ett utökat utrymme med ca 55 miljoner kronor, långt mer än den skattesänkning som genomförs 2009.

Problemet är att ingen chefstjänsteman blir hjälte på att föreslå att den egna verksamhet kan avvecklas eller göras bättre av en extern utförare. Detta uppdrag finns inte i arbetsbeskrivningen för en kommunal tjänsteman men finns alltid i huvudet på en chef i näringslivet. Det enda sättet att råda bot på problemet att upphandla oftare och inte undantaga några tjänster.

Tomas Salzmann (m)

ordförande i tekniska produktionsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons