Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete för Västerås: Fokus på kvalitet inom äldreomsorgen

Annons

Bättre uppföljning och ändrad upphandling

Styrande Samarbete för Västerås svarar om äldreomsorgen

Äldrenämnden kommer framöver att använda mer av sina resurser att fokusera på uppföljning av äldreomsorgens kvalitet. Den utförare som inte klarar att leva upp till ställda kvalitetskrav riskerar att förlora kontraktet.

Alla blir vi äldre och ingen kan ju stoppa tiden, men vi kan välja vilket samhälle vi vill skapa för framtiden och vad vi skall använda våra gemensamma resurser till. I Västerås vill vi att man ska kunna leva livet, hela livet. De äldres erfarenhet ska tas tillvara och alla ska kunna lita på vården och omsorgen den dag man behöver den.

Kvalitet har alltid varit en viktig fråga för oss partier inom Samarbete för Västerås. Men den medierapportering som vi tagit del av den senaste tiden har vittnat om att det finns brister som vi i majoriteten måste hantera.

Men den medierapportering som vi tagit del av den senaste tiden har vittnat om att det finns brister som vi i majoriteten måste hantera.

Vi tar dessa signaler på stort allvar och kommer se över rutiner för återrapportering av avvikelser. Det är viktigt att det rapporteras när det inte fungerar som det ska.

Det är först då som rätt instans kan vidta åtgärder. Brister och eventuella missförhållanden får aldrig tystas ned. Syftet är att se till att säkerställa att våra äldre får ett tryggt och värdigt bemötande och omhändertagande.

Äldrenämnden har beslutat om en ny upphandlingsmodell för särskilda boenden och servicehus. Den modellen sätter ytterligare fokus på kvaliteten i första hand och priset är givet från början.

Den tidigare modellen har haft fokus på kvalitet och pris, men där har priset varit det avgörande. En del av att säkerställa kvaliteten inom äldreomsorgen är förstås också att se över personalens arbetsvillkor, kanske speciellt arbetsmiljön. Som exempel pågår redan i Västerås arbete med att se över arbetsvillkoren i kvinnodominerade sektorer.

En ekonomi i balans är en förutsättning för att kunna utveckla verksamheten. Speciellt hemtjänsten drogs med stora underskott i inledningen av mandatperioden och en ny inriktning lades fast för att få bukt med underskotten, en inriktning som togs i bred politisk enighet.

Nu är vi i en situation där vi ytterligare kan stärka kvaliteten inom äldreomsorgen. I början av mandatperioden sköt vi till 44 miljoner kronor till äldreomsorgen och nu under våren lägger vi en ytterligare satsning som omfattar 30 miljoner kronor.

Vi kommer att följa upp kvaliteten och kommer också att tillföra de resurser som behövs för att garantera en god kvalitet både på boenden och inom hemtjänsten.

Vi kommer att följa upp kvaliteten och kommer också att tillföra de resurser som behövs för att garantera en god kvalitet både på boenden och inom hemtjänsten.

Anders Teljebäck (S)

kommunstyrelsens ordförande

Amanda Agestav (KD)

kommunalråd

Lars Kallsäby (C)

kommunalråd

Magnus Edström (MP)

kommunalråd

Läs mer:

Efter VLT:s granskning: IVO startar en större tillsyn

Undersköterskorna vittnar om misären

Insändare: Västerås är sämst på personaltäthet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons