Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete för Västerås: Gymnasieskolorna har en positiv utveckling

Annons

Behoven är störst inom grundskolan

Majoriteten satsar på Tranellska gymnasiet. Bilden visar en test av semlor på Tranellska.Foto: VLT:s arkiv

Under den nuvarande mandatperioden har gymnasieeleverna i Västerås höjt sina betyg, fler elever tar en studentexamen och antalet F-betyg har sjunkit. De kommunala gymnasieskolorna gör ett mycket bra jobb i Västerås och fortsätter utvecklingen framåt.

Gymnasieskolan i Västerås har i förhållande till jämförbara kommuner en högre ersättning. I årets budget finns inga besparingar. Kompensation har getts för ökade priser och löner. Ett extra tillskott har också gjorts till lärarlöner.

Att budgeten skulle vara ”snål och pressad”, vilket M och L hävdar (VLT 13/2), stämmer därför inte.

En del gymnasieskolor har ett arbete att göra för att anpassa budgeten efter elevunderlaget samtidigt som ett intensivt jobb pågår att marknadsföra och öka elevantalet särskilt till de yrkesprogram som utbildar till branscher som har stora behov av arbetskraft.

I den senaste budgeten görs en satsning på Tranellska gymnasiet och dess program inom hotell, turism, bageri och restaurang. En mycket viktig och efterfrågad satsning från en av de snabbast växande näringarna - besöksnäringen.

Precis som M och L skriver i sin artikel är det ett problem att så få elever väljer yrkesprogram. Det finns stor brist på arbetskraft inom dessa sektorer och därför är det viktigt att vi vågar satsa där.

Att M och L klagar på att vi i majoriteten satsar på Tranellska samtidigt som de lyfter fram bristen av elever inom stadens yrkesprogram är därför svårt att förstå.

M och L säger i sin artikel att kostnaderna för läromedel och undervisning är låga i den nya budgeten. Men bra utrustade undervisningslokaler är helt nödvändiga läromedel på ett yrkesprogram. Så det gäller att inte stirra sig blind på enskilda summor utan titta mer på helheten.

Gymnasieskolorna i Västerås är inne i en uppåtgående kurva.

Gymnasieskolorna i Västerås är inne i en uppåtgående kurva. Elevantalet ökar, meritvärdena ökar, alltfler yrkesprogram utvecklar samarbeten med engagerade branscher, satsningar på elevhälsoteam har gjorts och lärare utvecklar nya och bättre metoder för att fånga upp alla elever.

Visst skulle vi också vilja att gymnasieskolan fick ökade resurser. Men i en tid där en inte kan få allt är vi överens om att behoven är störst inom grundskolan. För att eleverna där ska få bättre möjligheter att komma in på ett nationellt program på gymnasiet och bygga sig en framtid.

Carin Lidman (S)

ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Markus Lindgren (MP)

vice ordförande

Indi Persson (C)

ledamot

Lars Lindén (KD)

ledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons