Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete gör Mälarregionen till en stark framtidsmagnet

Annons

Idag medverkar vi i konferensen "En framtidsmagnet för hjärnkraften" på Mälardalens högskola. Till vardags sysslar vi med olika verksamheter men en sak är vi helt överens om: Hjärnkraften är vi människor som flyttar dit vi kan utvecklas och hitta intellektuell stimulans. Framtidsmagneten är vår egen region, Stockholm-Mälarregionen, en av de mest framgångsrika och mest konkurrenskraftiga storstadsregionerna i världen!

Det hörde vi OECD säga för knappt ett år sedan i en rapport om Stockholmsregionen. Och det visar nu även konsultföretaget Euro Futures sammanställning av internationella rankinglistor av Sverige och Stockholm-Mälarregionen som presenteras idag. Men är vår del av regionen verkligen en del av magneten? Vi tror det, men mer behöver göras.

Bilden av Sverige i de 50-tal internationella rankinglistor som Euro Futures gått igenom är positiv. Vårt land placerar sig i de allra flesta fall bland de främsta. Styrkorna är det stabila ramverket för företagande, välutbildad arbetskraft och en social trygghet. Även Stockholm-Mälarregionen står starkt på rankinglistorna. I World Knowledge Competetiveness Index för år 2005 var Stockholm den starkaste regionen utanför USA. I EU-kommissionens European Innovation Scoreboard låg Stockholm etta.

Som företrädare för politik, akademi och näringsliv inser vi värdet av dessa höga betyg men vet samtidigt att inget är givet inför framtiden. Vi vet att vår region inte är intressant i sig utan att vi måste göra den intressant. Det gäller att ligga steget före inom områden som är viktiga för omvärlden. Vi vet också att konkurrensen mellan olika storstadsregioner i världen hårdnar och att alla delar i regionen och alla verksamheter därför måste bidra. Stockholm är tillväxtmotorn

i vår region, men samspelet med resten av regionen är avgörande för framgången.

Vi representerar inte bara olika verksamheter utan också olika delar av regionen med skild historia och förutsättningar. Västerås är en dynamisk och framgångsrik industriort. Många av Fagerstas företag är fortfarande marknadsledande inom sina delar av metallindustrin. Men vi står alla inför en helt ny omställning med nya former av tjänster och varor som ställer nya krav på oss. Därför måste vi nu på allvar satsa på fler livskraftiga företag. Vi måste fånga, stimulera och driva fram nya idéer och uppmuntra entreprenörskap. Vi måste också fortsätta att satsa på regionförstoring så att man genom goda kommunikationer kan bo, arbeta och leva

i ett större geografiskt område. Och, inte minst, vi måste också ta itu med våra svagheter när det gäller invandrarnas integration på arbetsmarknaden vilket även OECD framhöll i sin rapport. Vi vet att regionen inte förmått att ta tillvara människors kunskap och olikheter. Det gäller de allra flesta verksamheter och delar i vårt samhälle. Ska vi lyckas, måste vi ta tillvara människors mångfald och förmågor. I våra företag, i vår högskola och

i våra kommuner måste vi ändra synsätt och attityd och höja målsättningarna. En gång för alla måste vi inse att mångfald är en affärsnytta och kultur är en av de främsta tillgångarna i den kunskapsbaserad ekonomin.

Konferensen som vi idag medverkar i är en av många på temat, men vår regions framgångar och utmaningar tål att diskuteras ännu en gång. Förslagen till lösningarna skiftar men engagemanget och drivkraften har vi gemensamt. För att lyckas krävs samarbete. Näringsliv, högskola, kommuner och landsting tillsammans. Lyckas vi kan vi på allvar bidra till att Stockholm-Mälarregionen blir allas vår framtidsmagnet och fortsätter toppa rankinglistorna.

Stig Henriksson(v)

Kommunstyrelseordförande i Fagersta

Lars Berge Kleber(c)

Ordförande i Mälardalsrådets kulturutskott

Peter Eklund

Omvärldsanalytiker, länsstyrelsen i Sörmland

Elvy Westlund

Biträdande rektor, Mälardalens Högskola

Tomas Andersson

Vd Bombardier Transportation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons