Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhall: Funktionshindrade en tillgång som ofta glöms bort

Annons

Arbetslösheten har minskat i de allra flesta grupper under de senaste årens högkonjunktur. Även för normalt extra utsatta grupper som finns med i Arbetsförmedlingens löpande statistik om arbetslöshetsläget har situationen ljusnat.

Arbetslöshetssiffrorna för ungdomar, äldre och personer med utländsk bakgrund går i rätt riktning. Men en grupp har fortfarande svårt att ta sig in på arbetsmarknaden - de funktionshindrade.

Funktionshindrade har alltid haft svårare än andra att ta sig in på arbetsmarknaden. Men just nu när många branscher skriker

efter arbetskraft är det märkligt att arbetslösheten bland funktionshindrade inte sjunker mer. Idag befinner sig enligt Arbetsförmedlingen totalt i Sverige 20000 personer med funktionshinder utanför arbetsmarknaden i öppen arbetslöshet.

Denna siffra torde kunna vara lägre med tanke på den lysande konjunkturen.

Västmanlands län speglar denna negativa utveckling. Under de senaste åren har arbetslösheten bland funktionshindrade bara minskat obetydligt. Enligt Arbetsförmedlingens senaste länsstatistik var 4800 personer öppet arbetslösa. Detta är historiskt sett en mycket låg siffra, men av dessa 4800 personer hade mer än 700 personer olika typer av funktionshinder. Det är en nivå som varit tämligen konstant under hela 2000-talet.

Detta är ett slöseri med mänskliga resurser. Inom gruppen funktionshindrade finns mycket kompetens som samhället inte tar tillvara. Det finns många typer av funktionshinder och ett funktionshinder måste alltid definieras utifrån den uppgift som ska utföras. Till exempel har en person som är rullstolsburen egentligen inget funktionshinder när det gäller kontorsarbete, men däremot gör funktionshindret att det i princip blir omöjligt att arbeta med manuell skogsröjning. Det handlar med andra ord om att matcha rätt person mot rätt arbete.

Funktionshindrade är en arbetskraftsresurs som nästan alltid glöms bort när det talas om arbetskraftsbrist. Bättre matchning är en del av lösningen. Samhalls uppdrag är att utveckla människor med funktionshinder genom arbete, så att fler får möjlighet att bidra i samhället. Erfarenheten visar att möjligheten att arbeta och utvecklas finns för de allra flesta.

Huvudsaken är att fokus ligger på vad människor kan, inte vad de inte kan. Det som krävs är rätt förutsättningar, tillexempel i form av arbetsledning, utbildning eller anpassning av arbetsplatsen.

Det nyligen avslutade Klaraprojektet har framgångsrikt visat detta. Projektet som är ett samarbete mellan Samhall, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i Dalarnas län har haft som målsättning att öka möjligheten för unga funktionshindrade att ta sig in på arbetsmarknaden. Fokus har legat på deltagarnas möjligheter att arbeta, inte problemen.

Detta, tillsammans med rätt stöd och arbetsledning, har lett till att 12 av 15 deltagare idag har arbete eller annan sysselsättning.

Det finns fler positiva exempel. Företag som har börjat få upp ögonen för resursen funktionshindrade finns inom många branscher, bland annat internethandeln och restaurangbranschen.

Det i dag mest aktuella exemplet från restaurangbranschen är hamburgerrestaurangkedjan Max. Företaget har beslutat att under tre år anställa cirka 200 personer från Samhall som restaurangbiträden med mera.

Okunskap är den huvudsakliga anledningen till att många arbetsgivare drar sig för att anställa någon med funktionshinder. Hos Max har man löst detta genom att chefer utbildas av Samhall i att leda personal där funktionshindrade ingår.

Med hjälp av kunskap kan vi förbättra matchningen mellan personer med funktionshinder och arbetsgivare som är i stort behov av arbetskraft. Det finns alla möjligheter för fler företag i Västmanland att kopiera Max och Samhalls koncept.

Rolf Åström

Regionchef i Samhall för Dalarna,

Värmland och Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons