Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället är större än staten

Annons

Synen på det civila samhället är en tydlig skiljelinje i svensk politik. Ibland kan det hos vissa låta som om civilsamhället bara är en fritidsaktivitet, ett sidospår till det som sker inom den offentliga sfären eller i den individuella.

För oss kristdemokrater är samhället oändligt mycket större än staten. Det är i det civila sam- hället som grunden läggs för demokrati, medmänsklighet och ett fungerande Sverige.

Därför är det viktigt att vi skapar goda förutsättningar för civilsamhället och uppmuntrar till engagemang hos människor.

Nyligen tillsatte regeringen den största offentliga utredningen på närmare ett decennium kring civil- samhällets villkor. Utredningens övergripande uppdrag blir att brett undersöka möjligheterna att underlätta för det civila samhällets organisationer att bedriva sina verksam-heter och att växa.

Utredaren ska identifiera omotiverade hinder i regelverk och tillämpning och lämna förslag på hur dessa kan minskas eller helt tas bort. Utredaren ska till exempel också titta på hur man kan förbättra möjligheten för ideella organisationer att delta i offentliga upphandlingar.

Det här är mycket spännande. Senast på förra kommunstyrelsen i Västerås tog Kristdemokraterna initiativ till att göra en översyn av de arbetsintegrerande sociala företagens och andra ideella organisationers hinder och möjligheter att lämna anbud i offentliga upphandlingar eller vara ett alternativ vid direktupphandling/beställning.

Trots hårt motstånd så fick vi igenom vårt yrkande. Ett starkare och mer livskraftigt civil- samhället är ett av de fokusområden vi satt under den här mandatperioden, bland annat genom en rad motioner och initiativ som nu blir verklighet.

Tusentals människor i Västerås har valt att vara med i en eller fler föreningar och många av dessa lägger en del av sin tid på ideellt arbete för sina medmänniskor i en organisation. Den tillit mellan människor och den tillförsikt om framtiden som är typisk för vårt land hämtar mycket av sin kraft ifrån ett av världens starkaste civilsamhällen.

Det civila samhället bygger på människors vilja och engagemang. Det offentliga får aldrig vara likgiltigt inför civil-samhället men heller aldrig på politisk väg dirigera dess verksamhet.

Kristdemokraterna har grundinställningen att politiken och det offentliga är ett komplement till civilsamhället, inte tvärtom. Det är därför viktigt att ytterligare underlätta för civilsamhället att blomstra – på sina egna villkor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons