Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället behöver ta ansvarför demokrati och jämställdhet

Annons

Vad vill Feministiskt initiativ? Vad menar de med att montera ner patriarkatet? Har vi inte redan världens mest jämställda samhälle?

Gräv där Du står - är ett slitet uttryck - men gäller verkligen när vi ska fundera över FI, Feministiskt initiativ, och vad initiativet innebär. Hur ser det ut i Din närmaste omgivning, på arbetsplatsen, i den egna kommunen?

Jag tillåter mig att göra en snabbanalys av dagsläget för mig själv: långtidssjukskriven, utbränd och därmed förföljd av myndigheterna som bedragare och parasit. Varför blev det så?

Jag blev sjuk av dubbelarbete, av att både arbeta deltid men ändå klara heltidsjobbet. Att i dubbelarbetet också ta på mig ansvaret för hem och familj. Av att pressa mig till det yttersta för att hävda mig i förhållande till män i samma yrke. Jag förlorade alltid. Lönen var alltid lägre, utvecklingsmöjligheterna få. Det var en omöjlig kamp - förstod jag senare. "Mission impossible."

I mitt dubbelarbete ingick, och ingår fortfarande, att försöka få till skolundervisning för mina barn med behov av särskilt stöd. Något som jag slitit för i snart 12 år och det har varit en mycket ojämn kamp.

FI vill ha ett jämställt samhälle där kvinnor och män lever under samma villkor och där barn har rätt till sina båda föräldrar. Därför vill FI ha sex timmars arbetsdag och kvoterad föräldraförsäkring. Livet är inte bara arbete utan så mycket annat - något som vi numera varken har tid eller ork för. Kortare arbetstid ger mer fritid och möjlighet till annat än bara jobb. Kvoterad föräldraförsäkring ger mannen rätt att utan samvetskval ta sitt föräldraskap på allvar. Det ger också kvinnor och män lika status i arbetslivet - det vill säga det är lika "riskfyllt" att anställa en man som en kvinna i fertil ålder!

Runt mig i den egna kommunen får jag ideligen indikationer på hur kvinnor diskrimineras i samhället. Skolan - där alla utbrända lärare talar sitt tydliga språk, där elever mår psykiskt dåligt, där 9:or går ut skolan med IG i alltför många ämnen, där elever med de största behoven får den minsta hjälpen. Lägg därtill förskolan med enorma barngrupper med personal som inte hinner ta rast om de ska klara sitt jobb.

Vad beror detta på? Jo, det är traditionellt kvinnliga arbetsplatser! Kvinnor fogar sig för barnens skull. Kvinnor fixar det trots att lönen är kass och utbrändheten hotar runt hörnet. Kvinnor tar inte för sig, pockar inte på uppmärksamhet eller kräver saker! De löser det bara på något sätt för att de är ansvarstagande och vana att "veta sin plats"! Tacken blir hårdare ekonomiska krav, ännu tuffare arbetsmiljö och sämre arbetsförhållanden där psykisk ohälsa hör till vardagsmaten.

Titta på äldreomsorgen! Kvinnor - för det rör sig naturligtvis om kvinnor på traditionellt kvinnliga arbetsplatser - blir sjuka av för hårt arbete och när de sedan vågar protestera tas protesterna som nonsens och kravet på ytterligare anställda avfärdas omgående.

Hur är detta möjligt? Jo, kvinnor tas inte på allvar. De har ju klarat allt förut utan knot så varför skulle de sticka upp nu?

Vem skulle ensam vilja ansvara för en grupp äldreboende? Vem får skulden om något oacceptabelt inträffar? Hur känns det att jobba ensam med många äldre och kanske sjuka människor - utan att ha någon att diskutera med eller prata av sig med? Skulle Du själv vilja att Din gamla mamma hamnade på ett äldreboende där en(!) person ensam skulle se efter henne bland många, många andra? Skulle Du själv vilja uppleva den otryggheten som gammal och sjuk?

Nej, naturligtvis inte - men det rör sig om en "kvinnoarbetsplats" och därför ser det ut så här! Därför tillåts arbetsförhållanden - som drabbar såväl kvinnor som vårdtagare.

Men i och med att Feministiskt initiativ har bildats så är det slut på fixandet och trixandet! För alla kvinnors skull men också för alla mäns, barns, sjukas, gamlas skull. Och för vårt samhälles överlevnad.

Vi kan inte ha ett samhälle som blundar för de viktigaste funktionerna och som sopar de verkliga orsakerna och problemen under mattan!

Vi behöver ett samhälle som tar ansvar. Som ser till att jämställdhet och demokrati inte bara är fina ord skrivna i ett partiprogram utan praktiseras fullt ut i verkligheten!

Feministiskt initiativ kommer att verka för ett feministiskt samhälle där jämställdhet, rättvisa och demokrati gäller för alla oavsett kön och där dessa krav kommer att verkställas i det praktiska livet - inte bara som teoretiska floskler. Jämställdhetskraven och rättvisan kommer att innebära att män får maka åt sig när kvinnor ska fram. Kakan är bara så stor som den är - och om kvinnor ska få lika stor del av den så måste män avstå en bit. Att avstå från en bit innebär också att få del av en annan. Män har allt att vinna på Feministiskt initiativ - både som föräldrar, makar, yrkesarbetare och för sin egen skull. Vi vill alla ha ett fungerande samhälle där människor mår bra och är tillfreds med sina liv. Därför behöver vi ett Feministiskt initiativ.

Susanne Linde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons