Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma frågor om och om igen

Annons

Svar till Edward Hefner VLT den 28 september. Edward Hefner har redan fått landstingsledningens svar på sina frågor; dels i Glenn Anderssons debattartikel och dels i personligt e-postbrev för drygt en vecka sedan. Då bifogades också den av Öhrlings Pricewaterhouse coopers utförda granskningen av upphandlingen.

I den rapporten får Edward Hefner ytterligare svar på sina frågor.

När de privata familjeläkarnas avtal gick mot sitt slut stod landstinget inför ett val; antingen ta tillbaka familjemottagningarna i landstingets egen regi eller att även fortsättningsvis teckna avtal med ett antal entreprenörer. Samtliga partier i landstingsstyrelsen ville det senare.

Därmed gällde Lagen om offentlig upphandling (LOU), punkt, slut. Hela processen beskrivs i granskningsrapporten. Domstolar på tre nivåer har bedömt att landstinget agerat rätt i alla delar.

Jag har stor förståelse för att upphandlingen har skapat mycket oro och besvär för många patienter. Samtidigt vill jag säga följande: Landstinget har noterat att befolkningen uppskattat att kunna välja mellan offentligt och privat driven familjeläkarverksamhet i mer än tio år. Många har också uttalat sig för att det är bra med konkurrens. Inte minst de privata läkarna själva. Men när nämnda konkurrens visar sig i en upphandling att vissa mottagningar blir utslagna, kritiseras landstingsledningen och inte konkurrenslagstiftningen.

Edward Hefner tillhör de läkare som bittert upprepar samma frågor om och om igen. Endast en är ny. Hefner påstår att familjeläkare har "laglig rätt" att etablera sig fritt och få ersättning av skattemedel enligt nationell taxa. Länsrätten har prövat frågan och avslagit läkarnas begäran.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons