Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan för ett bättre Västerås

Annons
Bilbränder är inget unikt för Västerås. Ett förslag från SD är en samverkan mellan räddningstjänst och civilsamhället i form av så kallade civila insatspersoner, vilka är frivilliga privatpersoner. Foto: Johan Nilsson/TT

Samhällets utveckling gör att dess behov, möjligheter och utmaningar förändras över tid. Tyvärr ser denna utveckling i Västerås dyster ut på vissa områden. Som VLT tidigare har rapporterat, ”Ingen annanstans i Sverige brinner lika många bilar per tusen invånare som här.” – VLT 22 augusti 2016. Någon nyare statistik från statistiska centralbyrån har inte publicerats.

Dessa bränder sker främst i stadens mer eller mindre socialt utsatta områden, denna problematik är inte unik för just Västerås. Jag har själv, genom Linköpings universitet, studerat ett samverkansprojekt ämnat tackla liknande utmaningar i Hovsjö, Södertälje. Där sker samverkan mellan räddningstjänst i form av Södertörns brandförsvarsförbund och civilsamhället i form av så kallade civila insatspersoner, vilka är frivilliga privatpersoner.

Detta genom utbildning av frivilliga i exempelvis brandsläckning och HLR samt tillgång till utrustningspaket till färdigutbildade individer.

Konceptet härstammar från landsbygdsprojekt ämnade att stärka individers förmåga att agera vid en händelse i väntan på räddningstjänstens ankomst. Detta genom utbildning av frivilliga i exempelvis brandsläckning och HLR samt tillgång till utrustningspaket till färdigutbildade individer.

Dessa inkluderas sedan i utlarmningen vid en händelse genom sms innehållande all nödvändig information. Civila insatspersoner kan förhoppningsvis vara först på plats och påbörja insatsen innan räddningstjänsten anländer eller vara behjälpliga på annat sätt vid en skadeplats.

Konceptet har applicerats på tätort för att stödja räddningstjänstens arbete med utmaningar karaktäristiska för insatser i socialt utsatta områden. Samverkansformens grundläggande syfte är dock att påbörja en insats så fort som möjligt, vilket är centralt vid samtliga olyckor eller händelser.

Det finns även ett egenvärde i att engagera sig i sitt lokalsamhälle och göra en insats för sitt närområde.

Vilka personer som bedöms vara lämpliga som civila insatspersoner avgörs av räddningstjänsten. Räddningstjänsten har även kontroll över vilka typer av larm som de civila insatspersonerna ska larmas på samt vilken utbildning och utrustning som är lämplig för att kunna utföra en insats.

Civila insatspersoner kan i praktiken, förutom att släcka bränder eller stoppa blödningar, underlätta kommunikation och kontroll av eventuella intresserade folksamlingar.

Tidigare har civila insatspersoner i tätort valts ut genom visat engagemang, lokalkännedom och social status – byggd på rätt värden. Civila insatspersoner kan i praktiken, förutom att släcka bränder eller stoppa blödningar, underlätta kommunikation och kontroll av eventuella intresserade folksamlingar.

Klargörande: Räddningstjänsten insats är inte på något sätt beroende av den civila insatspersonens insats utan det är endast ett komplement i det vardagliga arbetet.

Som politiker är det mitt uppdrag att aktivt arbeta för ett bättre samhälle. Jag vill därför lyfta upp och dela information om detta koncept med västeråsarna och Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Om Mälardalens Brand- och Räddningsförbund bedömer att detta koncept är av intresse så bidrar jag mer än gärna med både kunskap och kontaktnät inom området.

Själv är jag relativt nyinflyttad på Pettersberg och anmäler givetvis mitt intresse av att agera civil insatsperson.

Tillsammans skapar vi ett bättre Västerås.

Emil Thessén (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons