Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandybell Ryytty: Veganism är en livsåskådning

Annons

Replik på VLT-ledare av Sakine Madon

Sandybells dotter, Snöa Ryytty, äter veganpizza med god aptit.                              Foto: Privat

Sakine Madon skriver i VLT den andra november om att huruvida skolor ska gå önskemål om skolmat till mötes. Problemet är att de jämförelser Madon tar upp är allt annat än rättvisa.

Madon jämför en mamma, vars barn inte fått någon kost som de över huvud taget kunnat äta med sin livsåskådning, med en förälder vars barn fått en kost de kunde äta, men som föräldern inte var nöjd med. Eftersom skolan i Sverige är obligatorisk måste skolan givetvis erbjuda mat som alla kan äta, men inte nödvändigtvis mat som alla vill äta.

Jag håller med om att det är fel att ställa krav när man, som i det senare exemplet, får mat som man faktiskt kan äta, men att det på intet sätt är jämförbart med det första exemplet. Hade veganmamma Moa Havbys barn fått anpassad kost, det vill säga vegankost, men ändå klagat att den inte var så som de önskade – ja, då hade jämförelsen kunnat vara relevant.

Nu blir den dessvärre mest att likna vid ett påhopp på att veganer skulle vara kräsna och ställa höga krav. Jag skulle snarare vilja hävda att det är precis tvärtom. Få är så tacksamma när de får mat som de kan äta som veganer är!

Nu blir den dessvärre mest att likna vid ett påhopp på att veganer skulle vara kräsna och ställa höga krav.

Vi som äter vegetariskt är vana att bli åsidosatta. Vi är vana att bli bortglömda och förevisade till att äta rårivna morötter och knäckebröd. Ja, just morötter och knäckebröd var till stor del vad min skolmat bestod av under min egen tid i gymnasiet.

Nu har man på de flesta håll kommit längre. Jag arbetar själv i skolans värld och klagar aldrig över skolmaten. Tvärtom, jag brukar snarare säga att jag är deras nöjdaste ”kund.” Kanske just för att jag faktiskt är nöjd så länge det finns mat som jag kan äta. För vad skulle konsekvensen bli om det inte fanns? Jo, att jag åt knäckebröd och morötter igen.

Ett argument som ofta framförs mot vegansk kost är nämligen att man inte kan garantera att den blir tillräckligt näringsrik, men på vilket sätt är det tillräckligt näringsrikt att bara äta knäckebröd och morötter? De flesta vegetarianer och veganer kommer inte att börja äta kött igen bara för att de inte får vegetarisk mat; därmed blir alltså ett vegetariskt alternativ, oavsett om det innehåller all näring en måltid bör innehålla eller ej, ett bättre alternativ än ingen vegetarisk kost alls.

Nu skrev visserligen Madon inte om just det, däremot skrev hon: ”Det finns till exempel veganer som menar att veganism är en livsåskådning”. Här är Madon uppenbarligen inte helt insatt i frågan. Det är snarare så att de flesta veganer anser att veganism är en livsåskådning. Veganism handlar inte bara om vad vi äter. Veganism är mycket mer än bara en kosthållning.

Veganism handlar inte bara om vad vi äter. Veganism är mycket mer än bara en kosthållning.

För att återgå till frågan kring önskekost vill jag i stället ställa en motfråga. Varför är vegetarisk kost det som ses som önskekost? Med tanke på dagens klimatmål om att jorden inte bör värmas upp mer, torde det inte då vara kött som är önskekost?

Vår kost är en av de faktorer som påverkar miljön mest, där nötkött sticker ut som en av de faktorer som har mest negativ inverkan på miljön. En ny forskningsrapport som har publicerats i Nature visar att världshaven värms upp betydligt snabbare än vad som varit känt. Ja, faktiskt är skillnaden så stor som sextio procent mot tidigare beräkningar.

Laure Resplandy, som är en av forskarna bakom rapporten, menar att om dessa resultat stämmer kan den globala uppvärmningen redan kommit längre än vad vi tidigare trott, men att det har dolts i haven. Så, vad är egentligen önskekost? En kost som gynnar alla, eller en kost som gynnar de egna smaklökarna?

Så, vad är egentligen önskekost? En kost som gynnar alla, eller en kost som gynnar de egna smaklökarna?

Sandybell Ryytty

Svar:

Läser man min text ser man att jag förespråkar ett vegetariskt lunchalternativ. Texten handlade om att man inte ska ställa skyhöga önskekrav på skolmaten - vare sig man är köttätare eller ej.

Sakine Madon

politisk redaktör och före detta vegan

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons