Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk inte nivån i a-kassan!

Annons

De borgerliga partierna vill sänka ersättningen till de arbetslösa. De får stöd av ekonomiprofessorn Lars Calmfors. Motiveringen är att fler kommer ut i arbete, om det är mer lönsamt att arbeta än att få a-kassa.

Men det är ett problem med det här resonemanget. Det förutsätter att det finns jobb som de arbetslösa kan ta. Nu är det inte så. Även om man halverade ersättningen, så skulle arbetslösheten inte påverkas i någon högre grad. Det finns helt enkelt för få arbetstillfällen.

Jag vet inte vilken verklighet förespråkarna för lägre nivåer lever i. Kunskapen om de utsattas vardag är nog liten. Konsekvensen av en sänkt ersättning skulle bara öka klyftorna mellan fattiga och rika. Ingen tjänar på större inkomstskillnader. Inte samhället, inte de välbeställda och definitivt inte de svaga.

Tillgången på arbete regleras till stor del av de multinationella storföretagens agerande. Regeringen kan till exempel inte bestämma om antalet arbetstillfällen på Saab i Trollhättan. Det gör GM i USA.

Det finns hos samtliga riksdagspartier en äppelkindad beskäftighet som egentligen inte leder någonstans. Misstron bland väljarna ökar. Vad det leder till, törs jag inte tänka på. Ett förutsättningslöst samarbete i arbetslöshetsfrågan skulle kanske resultera i något positivt!

Jon Anders Klockar

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons