Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk värmetaxan i Västerås

Annons

Sänkningen av den rörliga delen av värmetaxan har vållat debatt i VLT. Orsaken till sänkningen är ju att Mälarenergi vill styra över förbrukningen så mycket som möjligt från el till värme, och det är bra.

Produktionsförutsättningarna är komplicerade och ändras hela tiden. Genom skickligt arbete av personalen vid Kraftvärmeverket med driftcheferna Jan Westin och Peter Karlsson i spetsen har produktionen kunnat anpassas så att den blivit mycket lönsam till nytta för abonnenterna och för västeråsarna.

Satsningen på biobränsle och torv har givit mycket stora inkomster genom försäljning av elcertifikat och utsläppsrätter - det är flera hundra miljoner kronor bara i år. Värmeproduktionen är basen för inkomsterna.

Taxesättningen för värme och el måste anpassas så att abonnenterna i möjligaste mån väljer fjärrvärme. Så här kan det annars gå:

Vid besök på lasarettet häromdagen såg jag att man placerat ett elelement i undersökningsrummet. Man snålade tydligen på värmen och kompletterade med el. Det är ju helt fel!

I ett mysrum intill en bastu i en villa var elvärmeslingor lagda i golvet och gav en behaglig värme, naturligtvis. Det var så effektivt att fjärrvärmen iradiatorn kunde stängas av. Villaägaren är missledd av taxesättningen.

Diskmaskinens inkoppling till fjärrvärmenätet är en självklarhet och i synnerhet vid kraftvärmeproduktion, som den vi har iVästerås.

VLT hade för en tid sedan en notis om ett hus som skall uppföras i Västerås och som inte skulle anslutas till fjärrvärme utan endast till elnätet!? Vad är meningen!?

Det är en stor uppgift för Mälarenergis styrelse att slå vakt om kraftvärmen. Ett bra sätt att göra det på vore att sänka taxorna för abonnenterna. Utrymme för det finns. En sänkning av fjärrvärmen med 20 procent eller runt 3000 kronor om året för en normal villa är möjlig om man inte smygbeskattar abonnenterna.

Vid nästa val har vi västeråsare möjlighet att påverka politiken så att den strikta redovisning som förr fanns mellan skattefinansierade och avgiftsfinansierade kommunala verksamheter återinförs.

Ragnar Hahn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons