Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt lön och a-kassa ger inga fler jobb!

Annons

"Löneskillnader skapar nya jobb", skriver skattebetalarnas tidning Sunt Förnuft i sitt senaste nummer. "Större inkomstskillnad skulle ge starkt positiva effekter på ekonomin och skapa fler jobb", säger man också ochhänvisar till en forskningsrapport som Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS), har gjort tidigare i år.

Vidare skriver man: "Inkomstskillnader ger incitament till att arbeta, utbilda sig och anstränga sig mer, men i Sverige betonas inte detta." Sedan jämför man oss med USA, där inkomstskillnaderna är betydligt större och hänvisar till att "de flesta ekonomer är övertygade om detta". Samtidigt erkänner man att detta också sätter press på lönerna neråt.

Att läsa tidningen Sunt Förnuft gör mig ännu mer övertygad om, att det är en tragik för svensk demokrati när det som i dag råder en så stor brist på "mediemotkraft" till alla de borgerligt ägda medierna. De vill inte alltid och törs kanske heller inte ifrågasätta de gammelborgerliga argumenten om hur ett gott samhälle bör formas.

Svenskens minne tycks vara kort. Eller har blivit mer egoistiskt! Man har inget lärt av sin historia. Se på hur man hanterar Västerås konsumentnämnd! Trots trista erfarenheter av nämndens sammanslagning med myndighetsutövaren Miljö hälsa, så går man i dag tillbaka till den gamla konstellationen. Samma sak gäller erfarenheterna om vad som skapar mervärde och fler i arbete.

För nästan två år sedan sänkte Tysklands regering ersättningsnivåerna i a-kassan. Protesterna var omfattande och kanslern Gerhard Schröder tvingades avgå efter att ha utlyst nyval efter starkt motstånd inom både facken och hans eget parti. I Tyskland liksom här i Sverige var syftet med det hela att spara pengar och få arbetslösa att acceptera låglönejobb.

Men sänkt a-kassa gav inte fler tyska jobb! För de okvalificerade och långtidsarbetslösa 50-åringarna finns inga jobb, och det sägs att sju miljoner tyskar i dag har en lön som staten måste komplettera med socialbidrag för att de ska komma upp i existensminimum. Och trots detta är över fyra miljoner tyskar arbetslösa.

Den nya alliansregeringen driver en tydlig högerpolitik av gamla snittet, även om man i valet låtsades vara mer åt vänsterhållet.

I skrivande stund rapporterar man på SR-nyheterna att regeringen har för avsikt att ta av facken bidrag på minst 90 miljoner, där 50 miljoner har använts för att främja vuxnas lärande och drygt 40 miljoner för olika medlemsutbildningar som till exempel skyddsombud. Man meddelar också att a-kassorna med alliansens nya förslag kommer att få 18 miljarder i kassan, där 8 miljarder kommer från sänkt a-kasseersättning. Stackars människor!

Dessutom får låginkomsttagare betala ett högt pris för sänkt skatt. Allt för att konkurrera med lågprisländernas prissättningar såsom Kina, Indien och andra asiatiska länder.

När tänker journalister och skarpt tänkande politiker debattera världens globala och tuffa frihandel som skapar helt ohållbara marknadsutvecklingar?

Först efter valet har man tagit tag i den tuffa debatten om planeten Jordens fortsatta existens. Men när törs man koppla ihop den debatten med jobben och den fria pris- och lönedumpningen som kryper allt närmare Svenssons vardag?

Och vem ska till exempel avgöra vilka yrken som bör vara mest avlönade? Är det de med mest utbildning (som förresten ska begränsas till vissa grupper) eller de som i sitt arbete sliter hårdast på sin kropp och får skador som förkortar både liv och hälsa?

Solveig Ingemarsson

När tänker journalister och skarpt tänkande politiker debattera världens globala och tuffa frihandel som skapar helt ohållbara marknadsutvecklingar, frågar Solveig Ingemarsson (s), fritidspolitiker i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons