Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skatt på hushållsnära tjänster i Västerås

Annons

Konjukturinstitutets (KI) rapport "Samhällsekonomiska effekter av skattelättnader för hushållsnära tjänster" visar i korthet att en skatterabatt för dem som anställer någon för att städa eller sköta barn skulle ge över 10000 nya jobb. Och skattesänkningen skulle inte kosta staten någonting.

Enligt rapporten skulle skatteintäkterna för hushållsnära tjänster öka eftersom fler städjobb skulle bli vita. Dessutom skulle staten slippa betala a-kassa och andra bidrag till de personer som tidigare inte yrkesarbetat, men som skulle får de nya jobben.

Folkpartiet liberalerna har länge krävt skattelättnader på hushållsnära tjänster. Den borgerliga alliansen har lagt ett förslag som innebär att man ska få tillbaka upp till 2000 kronor i månaden om man köper städning, trädgårdsarbete, barnpassning och dylika tjänster. Man ska få dra av hälften av de utgifter man haft upp till 50000 kronor om året, alltså maximalt 25000 kronor.

I Finland har systemet med avdragsrätten genomförts med stöd av socialdemokraterna och snabbt vunnit i popularitet. Det är allt färre som anlitar svart städhjälp. När den som utför jobbet är lagligt avlönad uppstår inga oklarheter med försäkringar om det händer en olycka. Systemet med avdrag för hushållsnära tjänster gör också att många äldre kan bo kvar hemma betydligt längre. Vilket inte bara är en samhällsekonomisk vinst utan även ett mått på livskvalitet för många äldre.

Tyvärr låter sig vänsterstyret mer ledas av gamla fördomar mot städjobb än av seriösa utredningar och erfarenhet från andra länder. Det är glädjande att höra att miljöpartiet nu inte kategoriskt säger nej, utan kan tänka sig att diskutera frågan.

Regering påstår sig vara mot avdragsrätten för hushållsnära tjänster ur något slags jämställdhetsperspektiv.

Var finns jämställdheten i att skatterabattera traditionella manliga arbeten (ROT-avdrag) men inte kvinnliga? Var finns jämställdheten i att många kvinnor avstår chefsjobb eftersom de fortfarande år 2005 drar det tyngsta lasset hemma? Var finns jämställdheten i att många kvinnor jobbar svart med hushållstjänster, utan anställningstrygghet?

Västerås har en hög arbetslöshet. Säkerligen skulle många av dem som idag är arbetslösa kunna arbeta med hushållsnära tjänster. Mot bakgrund av detta har jag motionerat i kommunfullmäktige om att införa en försöksverksamhet avseende hushållsnära tjänster med avdragsrätt. Jag kan bara hoppas att socialisterna inte tackar nej till denna möjlighet till nya jobb.

I Sverige sjunker inte arbetslösheten nämnvärt. Det kostar staten och kommunerna otroliga pengar. Arbetslöshet är ett stort slöseri ? också ur mänskligt perspektiv. Sverige behöver alla nya jobb vi kan få. Trots ekonomiskt goda tider har regeringen misslyckats med att få jobben att bli fler.

Nu behövs en rejäl satsning på bättre företagsklimat. Sänkt skatt på hushållsnära tjänster vore ett steg i rätt riktning.

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons