Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta löner ger inga fler jobb

Annons

Det blir inte fler jobb i Sverige genom att sänka kraven i skolan eller genom att sänka ungas ingångslöner. Den Moderatstyrda regeringen har kört på i samma hjulspår i snart åtta år.

Deras förslag som syftat till att sänka ungdomsarbetslösheten har bevisligen inte fungerat. Att till exempel halvera arbetsgivaravgiften för ungdomar har varit en mycket dyr åtgärd – till nästan ingen nytta alls.

Det regeringen säger till ungdomar utan arbete är: Vi ska göra dig så billig som möjligt. Vi tror inte på dig och dina förmågor, så därför ska vi sänka kraven, sänka din kompetens och sänka din lön. Det är fel väg.

Lägre löner och sämre kompetens fixar inte jobben. Var fjärde ung i Sverige står i dag utan arbete, i Västmanland är 2500 unga arbetslösa- det är verkligheten.

Det är dags för regeringen att sluta blunda för ungdomsarbetslösheten och pröva en annan politik. Vi socialdemokrater vill i stället höja ungdomarnas kompetens, underlätta för arbetslösa att ta steget ut på arbetsmarknaden och ha fokus på att stärka näringslivet och innovations- kraften så att det växer fram nya jobb.

Det är dags att göra satsningar så att våra ungdomar får möjlighet att uppdatera sin kompetens och få arbetslivserfarenhet. Utgångspunkten är att unga människor ska arbeta eller studera – inte vara arbetslösa.

Vi socialdemokrater vill införa en 90-dagarsgaranti som syftar till att alla ungdomar ska ha ett arbete, en praktikplats eller en utbildningsplats – senast efter 90 dagars arbetslöshet.

• Utbildningskontrakt så att unga ska få gymnasiekompetens.

• Yrkesintroduktionsjobb som ger möjlighet att kombinera jobb med utbildning.

• Bristyrkesutbildningar i nära samverkan med näringslivet och andra arbetsgivare, liksom utbyggd yrkesutbildning.

Att bekämpa arbetslösheten är det viktigaste för oss socialdemokrater och år 2020 ska Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet.

Ett centralt led i detta är att få stopp på långtidsarbetslösheten bland unga. Vårt besked till Sveriges unga är: Vi tror på dig, vi vill satsa på dig. Vi vet att du har mycket att ge på arbetsmarknaden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons