Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa mer på teknik

Annons

Mälardalen måste satsa på mer teknik för att regionens industrin skall klara att utvecklas och därmed klara sysselsättningen.

I dagsläget har Örebro, Eskilstuna och Västerås teknikutbildningar vid högskolorna/universiteten. Ingen av orternas skolor har tillräckliga resurser för laborationer och kontaktnät med industrin för att motsvara industrins krav.

Vår del av Mälardalen är för liten för att ha flera konkurrerande högskolor/universitet. Det är hög tid att bilda en kraftfull samverkan mellan Eskilstuna, Örebro och Västerås. Målet måste bli att skapa ingenjörsutbildning med industrins behov som ledstjärna. Dessutom måste bra kurser inom den eftergymnasiala Kvalificerade Yrkesutbildningen anordnas för att tillgodose industrins behov av praktiker. Efter alla skolreformer inom gymnasieskolan utbildas inga anställningsbara praktiker på den nivån. De yrkesrelaterade utbildningstimmarna är helt enkelt för få.

Eftersom Örebro Universitet nu minskar sina teknikutbildningar till mindre än 250 studenter av 15 000 studerande vid universitetet blir det svårt att klara laborationer. Mälardalens högskola har också minskat sitt engagemang i tekniska utbildningar. Därför erfordras en samverkan, där också industrin behöver komma in i kurserna med sitt kunnande, så att skolornas grundutbildningen skapar anställningsbara individer.

Vissa ingenjörsprogram vid Mälardalens högskola är klart undermåliga. Kapaciteten och möjligheterna att genomföra bra laborationer måste vidareutvecklas. Det är genom bra praktiska övningar förmågan att förstå och använda det man läst blir grundlagt. Utbildning av flygingenjörer måste reformeras för att passa den internationella flygmarknaden. Här finns bra laborationsresurser i en gymnasieskola som inte används på bästa sätt. Fler praktiker och ingenjörer med automationsinriktning måste utbildas. Bra automation är kanske enda vägen för svensk industri att bibehålla sin marknad och därmed tryggad sysselsättning.

Ingemar Andréason, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons