Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på folkhögskolorna för ungdomarnas skull

Det var länge sedan en regering drog in så mycket på utbildningsplatser som den nuvarande, moderatledda regeringen. Sedan den tillträdde har 100 000 jobb försvunnit.

Annons
Viktig väg in. Regeringen måste inse hur viktig varje sådan här plats är på folkhögskolorna för att få ner arbetslöshet och utanförskap, skriver debattörerna.foto: scanpix

Vuxenutbildningarna i kommunerna har mist stora summor i statligt stöd, och för den som inte riktigt förmådde göra bra ifrån sig under gymnasietiden, har nu regeringen stoppat alla chanser till att förbättra betygen.

Det är ingen överdrift att säga att vi har en utbildningsfientlig regering som hellre lagstiftar om förbud mot mobiltelefoner och kepsar än tar ett helhetsgrepp och investerar Sverige ur krisen genom utbildning och arbete.

Folkhögskolorna har sedan länge varit en plats för arbetslösa att få en nystart i livet, utbilda sig och stärka sina chanser på arbetsmarknaden. Folkhögskolorna fyller därmed en viktig funktion i omställningen från arbetslöshet och utanförskap till arbete och delaktighet.

För 2010 finns det pengar budgeterade för ungdomar mellan 16 och 25 år som saknar slutbetyg från grund- eller gymnasieskolan. Pengarna riktas till folkhögskolor som i samverkan med Arbetsförmedlingen ska bedriva studieförberedande kurser om tolv veckor. Dessa kurser ligger i start-groparna och möjlighet till fortsättning finns under hösten. Satsningen omfattar 1 000 årsplatser, vilket i Västmanland innebär 150 platser.

Problemet är dock att platserna inte på långa vägar räcker till för alla sökande. I dagsläget är det fyra sökande per plats på allmän kurs, den kurs som motsvarar gymnasiala studier. Regeringen, som hittills snålat in på arbetsmarknadsutbildningar samt vuxenutbildning, måste inse hur viktig varje sådan här plats är på folkhögskolorna för att få ner arbetslöshet och utanförskap.

Tidigt i den pågående lågkonjunkturen har vi socialdemokrater föreslagit ett brett kunskapslyft. Sammanlagt handlar det om 50 000 utbildningsplatser, och 50 000 nya chanser till jobb. Möjligheten till en andra och tredje chans till utbildning måste stärkas – inte minst för dem med bristfällig eller äldre utbildning och för att möta företagens behov av kompetens så att de kan rekrytera och anställa. Därför vill vi investera i ett kunskapslyft för framtidens arbetsmarknad.

Arbetsmarknaden kommer fortsättningsvis att vara besvärlig och speciellt svår för unga människor, inte minst för dem med utländsk bakgrund och de över 100 000 arbetslösa som i dag saknar gymnasiebetyg. På folkhögskolorna finns både engagemang och kunskap att förbättra deras chanser. Vår vilja är att med olika metoder motverka arbetslöshet och utanförskap. Utbildning är en av de viktigaste vägarna in i samhället.

Därför anser vi att det är ytterst viktigt att man redan nu ser över möjligheterna att kunna fullfölja folkhögskolesatsningen för hösten och även för nästa år. Vi får inte tappa en hel generation ungdomar som står utanför arbetsmarknaden och inget hellre vill än att komma in. Stäng inga dörrar! En rekryteringsmässa räcker inte för att minska arbetslösheten!

gruppledare i riksdagen samt ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland

Per-Inge Ahlbäck

andre vice ordförande i utbildnings- och [mjuk retur]arbetsmarknadsnämnden Västerås

Tomas Aronsson

utbildningschef för Västerås och Berglslagens folkhögskolor

Sven-Erik Österberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons