Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för EU:s åtstramningspolitik

Annons
Fel väg. Är EU:s åtstramningspolitik är vanvettig? Bilden visar en demonstration i Grekland. Foto;  AP/TT

Nu är det bara drygt två månader kvar till Europaparlamentsvalet. Det är tyvärr ett val som många kommer att strunta i.

I Västmanland använde endast 45 procent sin rösträtt i Europaparlaments-valet 2009. Bland LO-förbundens medlemmar röstade bara drygt var tredje.

Det finns en stor besvikelse i Sverige och i övriga Europa över EU-projektets utveckling. Jag delar den besvikelsen.

Till stor del är detta en följd av borgerlig dominans i Europa och i EU:s institutioner. Men den är också orsakad av unionens själva uppbyggnad och inneboende drivkrafter.

Valet den 25 maj är ett viktigt tillfälle att påverka EU-politiken.

Nyligen besökte jag Västerås för att diskutera EU-samarbetets framtid och valet till Europaparlamentet. EU-samarbetet befinner sig i en brytningstid.

Den ekonomiska och finansiella krisen har drabbat många medlemsländer hårt och resulterat i massarbetslöshet, social oro och minimal tillväxt. När resten av Europa stramar åt och löntagare tvingas tävla om jobben påverkas även vi i Sverige och Västmanland.

Hur EU hanterar dagens utmaningar kommer att avgöra samarbetets framtid och våra förutsättningar att skapa fler och bättre jobb.

Vi i den svenska arbetarrörelsen har anledning att vara självkritiska. Vår hållning till EU har varit alltför godtrogen och i vissa avseenden också undfallande.

Den tiden är dock förbi. Vi måste sätta ökad kraft bakom våra krav. Det finns ett antal frågor kring vilka det är möjligt att samla en bred opinion för förändring.

För det första, behovet av att reglera den fria rörligheten för tjänster. Allt sedan EU-domstolens utslag i det berömda Lavalfallet lever vi med en situation där oseriösa företags kortsiktiga vinstintressen överordnas fackliga rättigheter.

Det borde vara självklart att svenska löner och arbetsvillkor ska gälla i Sverige. Så är inte fallet i dag.

Ska vi förändra detta måste EU förändras, både i lagstiftning och i fördrag. Ordning och reda på arbetsmarknaden börjar i Bryssel. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige!

För det andra, ett stopp för dagens liberalisering och gemensamma krafttag för att reglera EUs gemensamma marknad. I dag försöker den borgerliga majoriteten i EU avreglera den europeiska järnvägsmarknaden efter svensk och brittisk modell.

Det är hög tid att vi, med vår erfarenhet av en urspårad järnväg, säger ifrån.

För det tredje, ett stopp för dagens vanvettiga åtstramningspolitik som dagligen skördar mänskliga offer. Krispolitiken är vansinnig rent ekonomiskt.

Europa kan inte kollektivt svälta sig starkare. Utan tillväxt kan inget land minska sin statsskuld.

Politiken är dessutom en illa dold attack på europeisk fackföreningsrörelse. Dessvärre ser den ut att fungera.

I Spanien har andelen löntagare som täcks av kollektivavtal minskat med 7,5 miljoner. Den europeiska högern håller på att omvandla fackliga organisationer till sociala NGOs.

EU har inte blivit vad vi trodde det skulle bli. Lösningen är dock inte att vända oss bort och överlåta åt andra att fatta besluten.

Tvärtom. Ilskan måste vi använda konstruktivt, annars spelar vi bara våra motståndare i händerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons