Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se sanningen i vitögat

Annons

Sverige är ett ganska bra land att driva företag i. Men ganska bra är inte bra nog. Får våra småföretagare bättre villkor blir det fler jobb, mer pengar i familjens plånbok och mer pengar till vård-skola-omsorg. Då tryggas jobben även för undersköterskan, läraren och socialarbetaren. Det är kanske dags även för dessa att börja älska småföretagare?

Sverige är också ett tryggt land att göra affärer i. Vi har respekt för ingångna avtal och ett fungerande rättssystem. Vi har bra vägar och järnvägar, fungerande betalningssystem och en arbetsam befolkning med god utbildningsnivå - som tyvärr utvecklas åt fel håll just nu.

Vad vi vill kalla samhällets grundfunktioner är således stabila och bra för företagande. På denna goda grund har emellertid, en av kortsiktiga mål förblindad riksdagsmajoritet, under en följd av år byggt en veritabel hinderbana av byråkrati, skatter och avgifter, arbetsrätt, med mera och grävt särskilda fallgropar för företagare som inte konsumenter och löntagare riskerar att falla i.

Färska siffror från UC visar att företagskonkurserna sjunker från 2004 till 2005, med 11 procent i landet och med 3 procent i Västmanland. Småföre-tagarbarometern från december visar också att det går bra för många småföretag och att denna positiva trend väntas hålla i sig under 2006. Det borde vara lugnt.

Men tänk lite längre! Helt nya länder ger oss i dag till exempel billigare bilar, inte bara Hyundai och Skoda utan även statusbilar som nu monteras i Europas bilbyggarland nummer ett: Slovakien. Tittar du i ditt eget hem ser du att dina hushållsapparater, som det för 50 år sen stod Husqvarna på, nu är tillverkade i Kina eller Thailand. Vi importerar till och med tjänster; en stor del av Volvos IT-jobb görs i Indien. Och ännu fler jobb försvinner. Görs inget kan vi snart, för första gången på flera hundra år, sanningsenligt säga att 'det var bättre förr'.

Vad behöver vi i Sverige göra? Vi tror att det handlar om mod, att helt enkelt våga se sanningen i vit-ögat. Våga inse att världen har förändrats radikalt, erkänna att det påverkar oss radikalt, våga dra rätt slutsatser av detta (även de obehagliga) och ganska snart genomföra de förändringar som krävs (även de obehagliga). Annars slår fällan igen.

Låt oss lyfta fram fem av Företagarnas tio punkter "För ny framtidstro och fler jobb":

*Gör det enklare att starta och driva företag. Regelkrånglet och skyldigheter att lämna uppgifter till ett otal myndigheter tar tid från produktivt arbete.

*Gör det mindre riskfyllt att vara företagare. Affärsrisker hör till, men genom lag påtvingade risker som till exempel företagens medfinansiering i sjukförsäkringen, behöver vi rensa bort.

*Gör det mera lönsamt att vara företagare. Affärsriskerna behöver balanseras med en bra avkastning. Ta bort de tillväxthämmande 3:12-reglerna helt, ta bort den föråldrade förmögenhetsskatten som bara jagar kapital ut ur Sverige. Pengarna behövs här!

*Släpp tjänsterna fria! Inför skattelättnader för en professionell tjänstemarknad som ersätter svartjobb i hushålls- och byggsektorn. Det kan ge 150 000 nya jobb.Nya privata jobb stärker Sveriges ekonomi enormt. Konkurrensutsätt samtidigt offentliga tjänster inom vård, skola och omsorg.

*Förbättra utbildningen där det behövs! Arbetslösa akademiker ökar, samtidigt som 20 procent av företagen inte kan hitta yrkesutbildat folk. Styr om resurser till yrkesutbildningarna, så att företag som vill växa med nya jobb kan göra det.

Efter ett sådant "träningsläger" i företagarpolitik kommer de svenska småföretagen att springa ut på plan lika vältrimmade som våra nya konkurrenter, utan den tunga ryggsäck de nu släpar på, full av krångel, ojusta regler och världens högsta skatte-tryck. På läktaren sitter undersköterskan, läraren och socialarbetaren samt alla våra folkvalda politiker och älskar sitt lag för att de dels försörjer sig helt själv och dessutom jobbar ihop pengarna till den offentliga sektorn.

Vilka politiker tar på sig att arrangera träningslägret? Låt företagarfrågorna och jobben avgöra hur du röstar 2006.

Anita Wahlberg

Ove Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons