Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex frågor till Österberg

Annons

Sven-Erik Österberg, riksdagsman och socialdemokrat från Västmanland har utsetts till biträdande finansminister i regeringen. Han har fått ett särskilt ansvar för kommuner och landsting. Österberg kommer att inneha en betydande maktposition för att förverkliga det som Ansvarskommitténs ordförande Mats Svegfors uttrycker saken "Utvecklingskraft för en hållbar välfärd".

Därför vill jag ställa några frågor till Sven-Erik Österberg:

1. Som riksdagsman har du röstat igenom den Nationella handlingsplanen för sjukvården, vilken har som det tydligaste målet att tillgodose medborgarnas rätt att själva välja en egen familjeläkare. Kontinuitet och tillit anges också som viktiga mål. Tycker du att ditt eget landsting varit framgångsrikt i detta avseende det sista året?

2. Som finansutskottets ordförande har du säkert noterat att denna handlingsplan finansierats med 9 miljarder kronor som tagits från försvaret. För år 2004 fick landstinget Västmanland 79 miljoner kronor för att bygga upp bland annat familjeläkarsystemet. Tycker du att landstinget använt dess pengar på ett bra sätt? Kan du konkret förklara hur i så fall?

3. Som ordförande för Västmanlands socialdemokrater skrev du i en debattartikel i VLT den 17 juli att "Från socialdemokratiskt håll är vi inte främmande för att återta familjeläkarsystemet fullt ut i egen regi". Kan du förklara på vilket sätt det skulle vara bra för de invånare du företräder? 4. I en tidigare debattartikel i VLT slår du fast att det inte fanns något alternativ till att upphandla enligt LOU. Nu har det kommit en dom från Länsrätten i Stockholm som säger att det visst går att göra undantag när det gäller att säkerställa goda patient/läkar-relationer. Har du några reflexioner kring detta? Är du nöjd med upphandlingsresultatet? 5. Upphandlingen har sagts gälla kvaliteten. Har du någon förklaring till varför landstinget valde ut några av de bäst fungerande mottagningarna med helt invändningsfria anbud att tas över av Carema och samtidigt direktupphandlade flera mottagningar som åtminstone påstods inte ha klarat kvalitetskraven? Kan du presentera en nyanserad socialdemokratisk analys av denna centrala fråga som hittills inte fått något trovärdigt svar?

6. Har du någonting uppmuntrande att säga till alla de tiotusentals människor som avskurits från kontakten med sin familjeläkare? Har du idéer om hur primärvården i Västmanland skall återfå utvecklingskraft för en hållbar sjukvård? Jonas Sjögreen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons