Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex timmars arbetsdag – bra för äldrevården

Annons

Du jobbar till klockan 21, kommer hem klockan 22 och ska vara på jobbet igen klockan 8 morgon därpå. Mitt på dagen är du ledig i fyra timmar för att sen fortsätta arbeta tills sen kväll igen, utan möjlighet att påverka ditt schema.

Din lön är lägre än parkarbetarens och andra traditionellt manliga yrken med samma utbildningsnivå – du är den som tar hand om de äldre i vår kommun: våra far- och morföräldrar som efter ett långt arbetsliv inte kan ta hand om sig själva.

Det här är vardagen för undersköterskorna, som definitivt hör till de många obesjungna hjältar som finns i vår kommun.

SKL beräknar att det behöver nyanställas 200 000 personer inom välfärden de kommande tio åren.

Miljöpartiet de Gröna i Västerås vill se sex timmars arbetsdag för kommunens omsorgspersonal med bibehållen lön samt ett absolut stopp på delade turer. Det är en satsning som vi kommer att vinna på.

SKL beräknar att det behöver nyanställas 200 000 personer inom välfärden de kommande tio åren, och detta blir ett sätta att möta behovet i Västerås.

1) Ökad attraktivitet och bättre hälsa

Satsningen höjer statusen på yrket genom bättre lön, och gör det möjligt att växla osäkra anställningar till att bli trygga. Det ökar attraktiviteten på yrket. Försök i andra kommuner har visat att ohälsotalen kan minskas med hälften, och att personalen upplever att de har bättre kontroll över vad som behöver göras. Det skulle sätta stopp för trenden av sjuktal som stigit oroväckande år för år.

2) Behåll viktig kunskap inom omsorgen

Det skulle leda till att våra mest erfarna undersköterskor och vårdbiträden skulle orka jobba fram till pensionen i en tid där SKL varnar för att nära 50 procent av de som i dag jobbar inom omsorgen funderar på att sluta. Detta i ett yrke där blandningen och kunskapsöverföringen mellan nyanställd och erfaren är så viktig och värdefull.

3) Delade turer – ojämlik relik som ska bort

De delade turerna är en kvarleva från en annan tidsålder då framför allt kvinnors arbete inte sågs som något märkvärdigt eller ens viktigt. Det finns ingen annan bransch där detta är lika vanligt förekommande. För många innebär delade turer, bortsett från en omänsklig påfrestning, också att man ofrivilligt blir fast på sin arbetsplats under sin lediga tid. Förutsatt att man inte bor precis bredvid sin arbetsplats så har de flesta ingen möjlighet till vila de lediga timmarna.

Det är hög tid att prioritera verklig kvalitet inom omsorgen. Många som jobbar inom vård och omsorg, inte minst inom demensomsorgen, möter våra sjukaste äldre, äldre som förtjänar det bästa bemötandet och ett meningsfullt liv. För att detta ska vara möjligt och hållbart över tid behövs sex timmars arbetsdag. Det skulle kunna ge en kvalitetsökning på riktigt, att personalen faktiskt orkar att ”alltid ge bästa möjliga möte”.

Därför går Miljöpartiet i Västerås till val på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för kommunens omsorgspersonal och ett absolut slut på delade turer.

Anna Thunell (MP)

toppkandidat till kommunfullmäktige i Västerås

Markus Lindgren (MP)

toppkandidat till kommunfullmäktige i Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons