Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ship to Gaza är ensidigt ¿och gagnar inte freden

Annons
Slår fel. Skribenterna menar att Ship to Gaza är ensidigt antiisraelisk när det i stället är Hamas som hindrar freden.foto: scanpix

När Israel upprättades som stat flydde många araber och bosatte sig i flyktingläger i Jordanien, Libanon och Gaza. När Golda Meir, som senare blev Israels premiärminister, mötte flyttlassen vädjade hon till de flyende att de skulle stanna kvar i Israel och leva i fred med judarna. De svarade att deras ledare lovat att de skulle få komma tillbaks som segrare i ett nytt krig.

Nu har de som flydde levt på den lögnen ¿i snart 70 år. Flera generationer har missat chansen att bygga välstånd i en palestinsk stat. Med det enorma bistånd som palestinierna fått hade de kunnat skapa en bra framtid i ett välmående land. I stället byggde de barriärer av hat.

Under två år sköt Hamas 11000 raketer mot Israel. Denna terrorisering av Israels befolkning gick oss förbi, svensk massmedia teg. Först när Israel försökte slå ut raketramperna tog svenskt massmedia till orda. Raketerna fortsätter att regna över Israel. För bara ett par dagar sedan hamnade ytterligare 30 raketer ¿i landet. Ingen av deltagarna i Ship of Gaza protesterade.

Vid en djupare granskning inser den som vill vara objektiv att det är Hamas illegala vapentransporter, som tvingat fram sjöblockaden. Den granskningskommission, som tillsattes av FN:s generalsekreterare konstaterade, att blockaden var en ”legitim säkerhetsåtgärd”, då Israel ända sedan Israel lämnade Gaza för sju år sedan utsatts för i genomsnitt sex raketattacker per dag. Det är således med stöd av folkrätten, som Israel upprätthåller blockaden.

Samtidigt som beskjutningen fortsätter införs, via Israel, 100 000 ton varor per månad till Gaza. Från det bortser aktivisterna. Skeppet ”Estelle” är lastat mer med ideologi än förnödenheter.

Organisationen Ship to Gaza är en antiisraelisk propalestinsk organisation. Greta Berlin, en av ledarna för organisationen skriver på sin Facebook 2012-10-10 att sionismen och nazismen samarbetade vid Förintelsen. Ett sånt absurt utfall vittnar om ett hat mot judar som alldeles uppenbart syftar till en utplåning av Israel och judarna och det ställer svenska aktivister upp på.

Hamas erkänner inte staten Israel. I stället är deras målsättning att Israel skall utplånas och att alla judar som inte fanns i Israel före 1917 skall deporteras till länderna de flytt från. Varför uteblir kritiken mot diktaturen i Gaza? Varför kräver inte aktivisterna dialog i stället för raketer och vapenskrammel? Varför engagerar man sig inte för att få Hamas att överge idén om Israels utplåning? Frågorna blir många.

Förslag till pragmatiska lösningar, som bygger på diplomati och god vilja, är bannlysta från agendan. Faktum är att en tvåstatslösning snabbt skulle kunna förverkligas. Israelerna står beredda att förhandla. Det finns bara ett krav, Hamas måste acceptera Israels existens för att det skall finnas en part att förhandla med.

Det finns gott om religiös och politisk extremism. Den anglikanske prästen Abu El Assel från Nasaret sa i en intervju ”De enda som kan öppna dörrarna för israelerna mot arabvärlden är palestinierna. Egypten, Jordanien med flera väntar på en öppning i förhandlingarna mellan Israel och Palestinierna … Extremisterna skall aldrig få tro att det är de som kommer att segra … Gud hjälpe oss alla”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons