Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigmatorget som en Sovjetförstad

Annons
Ska få varmare färger. Folkpartiet vill ställa fler krav vid ny- och ombyggnader i centrala Västerås. FOTO: Flygbild/VLT:s arkiv

Västerås city är litet, det har få grönytor och domineras av den arkitekturstil som rådde under 1960- och 1970 talen, då omvandlingen skedde från småstadskärna. Kraven på ökat bostadsbyggande ger ett tryck på ombyggnader av den centrala staden samt inom de relativt intakta bostadsområdena Viksäng, Skallberget, Gideonsberg, Jakobsberg med flera, samt alla nya områden som öppnats efter Mälarstranden.

För city tillkommer att detta upplevs som ” sterilt, betongaktigt och ogästvänligt”. En hel del misstag har här gjorts vid omdaningen, som av Sigma torget och Engelbrektsplan.

Få uppskattar den känsla av ”Sovjetförstad” som Sigmatorget har. Engelbrektsplan borde få den vattenspegel som inte blev av.

I hela city finns det ”puckar” i gult och svart som vare sig är vänliga eller vackra att se på.

Några hus som uppförts i city på sistone följer inte den stil som var tänkt, som när nya kuben i stads-parken fick rutmönstrad fasad i stället för den svarta skiffer som arkitekten föreslog. Nu sticker byggnaden ut i stället för att vara ett komplement.

Likaså är höghuset i Östra hamnen med sitt rutmönster dominerande i stadsbilden i stället för att utgöra en del i ett sammanhängande område. Coop Extra på Ängsgärdet är ytterligare ett exempel på okänslig utformning av fasader i förhållande till omgivningen och en tänkt framtida stadsdel inom området. Nu finns planer på att i ett av de enda riktigt intakta områdena i Västerås, nämligen vid Biskopsgården och Svartån uppföra en mycket modern och dominerande byggnad. Att förverkliga detta förslag vore att förstöra områdets karaktär.

Exempel på lyckade kompletteringar är omvandlingen av gamla mejeriet Rudbecksparken som gett hela området ett lyft. Mimers hus mellan Östermalmsgatan och Utanbyparken, vilka smälter in med den äldre bebyggelsen och hör väl ihop med det nya ”Östermalm” som byggts utefter Stora gatan.

Det området blir därmed – med kommande kompletteringar i Mimerkvarteren – ett gott exempel på en sammanhållen stadsdel.

Folkpartiet vill att city ska vara trivsamt. Då behövs riktlinjer för omvandlingen:

• För byggnaderna i city ställer vi krav på fastighetsägarna att de skall eftersträva en utformning som ger den levande staden med verksamheter i bottenplan, kontor i våning ett och bostäder däröver.

Det gör att förutsättningar finns att bygga på många av husen i city mer fler bostäder på höjden, allt med respekt för det formspråk som finns i de existerande byggnader, vilka förändras på detta sätt.

• Rivning eller nybyggnad i en stadsmiljön ska respektera karaktären av stadsdelen, vi ställer krav på fastighetsägarna att den stil och formspråk som finns i omgivningen, som byggnadens höjd, tak- utformning, fasad- material, fönstersättning skall följas vid nybyggnad så att stadsdelen hålls samman arkitektoniskt.

• Vattenspeglar och det gröna tas fram eller nyskapas så att besökarna finner city inbjudande och behagligt att vistas i, vi ställer krav på staden att skapa ett stort antal och omfångsrika planteringar med många vattenspeglar inom city.

Förebilder finns i Enköping och Norrköping. Lekplatser ska skapas vid Stora torget och i alla citynära parker. Vid bygglovgivning ska ställas krav på färgsättning i varma färger, att markiser, skyltar sätts på fasaderna så att de mjukas upp.

Bort med betongmaterial på marken, rektanglarna ersätts av rundande ytor med varm färgsättning. Från det kalla vita och grå till varma färger.

• City ska vara enkelt att ta sig till. Gå och cykelleder samt kollektivtrafik prioriteras för genomfart, men det ska vara enkelt att köra bilen till p-platser och upphämtningsfickor för att kunna göra inköp och besöka det centrala Västerås. P-avgifterna ska sänkas med 30 procent för att minska citys underläge mot stormarknaderna.

Med dessa riktlinjer kan vi omvandla Västerås till en mer trivsam stad med ett attraktivt city.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons