Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuskyrkan: Låt Gryta Hospice få vara kvar!

Annons

Det är med stor oro vi hör om Landstingets besparingskrav på 92 miljoner kronor.

Naturligtvis innebär det att förändringar kommer att ske. Hospice på Gryta är, bland mycket, föremål för en genomgripande förändring, vilket enligt besparingsförslaget skulle innebära att platser för palliativ vård bereds på avdelning på Centrallasarettet, istället för som nu, Gryta Hospice.

Vi menar att det vore djupt olyckligt att genomföra en sådan flytt.

För att mycket kort sätta in hospice i sitt sammanhang var det under medeltiden namnet på de gästhem som drevs av klostren.

I dag står ett hospice för den vårdfilosofi med inriktning på vård i livets slutskede som växte fram i England på 1960-talet.

En grundtanke i denna filosofi är att en människa ska få sluta sitt liv i trygghet och i en hemlik miljö. En helhetsvård som innebär en omsorg om hela människan - kroppsligt, psykiskt, andligt och socialt. Därför är ju också stöd till närstående en viktig del i hospicevården.

Vi menar att hospicevård kräver den fysiska avskildhet och miljö som finns vid Gryta. Med andra ord förloras väsentligt

i vårdinnehåll enligt hospicetanken att inlemma vårdplatser på Centrallasarettet.

Hospice på Gryta öppnades 1995. Där finns den hemlika miljön, lugn, avskildhet, egna rum, stora nog att ta emot familj och vänner, också de fyrbenta, dag som natt. Naturen är nära och lätt att komma till.

Där finns personal, som under årens lopp byggt upp en kompetens av oskattbart värde.

Det är många som kan vittna om vilken betydelse hopicevården på Gryta har spelat i det livssammanhang där så mycket gör ont, går sönder och är i kaos.

Därför vill vi be landstingets politiker att väga in det mänskliga behov som ett hospice, fortfarande förlagt på Gryta, kan tillgodose.

Cecilia Nyström

Gisela Hallberg

Per-Olof Holtti

Eva Ekdahl

Thomas Wasberg

Sjukhuskyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons