Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården kan inte skötas av amatörer!

Annons

Det tycks störa Lars Eriksson att "ofrälse", experter, medborgare och annat löskefolk dristar sig att ha synpunkter på hur den politiska makteliten sköter sitt uppdrag.

Han förefaller inte ha förstått att ordet demokrati betyder folkstyre och inte politikerstyre och att rätten att yttra sig är grundlagsgaranterad. Ingen får kritisera partiet oavsett hur korkade beslut som fattas.

Jag har varit verksam i central facklig position i Västmanland mer än 15 år, arbetat heltid på "golvet" i offentlig såväl som privat sjukvård mer än 30 år och har båda fötterna kvar i verksamheten. Jag anser mig vara hyfsat insatt i sjukvårdspolitiska frågor.

Om leg tandläkaren Brithon, leg sjuksköterskorna Burström, Lööf och Wilander eller ambulansförare och undersköterskor i landstingsstyrelsen hade utnyttjat sina eventuella fackkunskaper kryddat med lite sunt förnuft och aningen fingertoppskänsla hade möjligen resultatet av upphandlingen av primärvård blivit ett annat.

Dagens sjukvård är ytterligt komplex och kan inte skötas av amatörer! En sådan upphandling som nu gjorts tror jag aldrig hade passerat under Söderbergs, Berglunds eller Israelssons styre. Då fanns politisk känsla och respekt för kunskap och samråd.

Eriksson har avgjort svårt även denna gång att hålla sig till saken och man får intrycket att han inte riktigt förstått vad diskussionen gäller trots att den nu pågått intensivt dagligen i tre månader. Detta är oroväckande även om Eriksson bara är avbytare i landstingsstyrelsen.

Diskussionen sedan tre månader handlar om patientens rätt all välja sin familjeläkare! Detta val är inte politikers eller byråkraters uppgift!

Detta faktum ägnar inte Eriksson någon större uppmärksamhet.

Eriksson ägnar däremot ett helt avsnitt åt varsel i Uppsala. Förutom att det inte har med saken att göra är uppgifterna felaktiga. Inga varsel har lagts (kollat den 7 juli).

Eriksson nämner 45 intresseanmälningar. Dessa gäller Carema och inte landstinget. Det är endast fast anställda läkare som är intressant eftersom det är fast anställda som Landstinget Västmanland har gjort sig av med (16 stycken nämligen).

Enligt uppgift från Carema har man rekryterat 8 av 18 läkare. Trots tre förfrågningar från oss är inga ännu namngivna. Skulle nu Carema lyckas är det starkt gjort. Å andra sidan har de ju fått välutbildad personal alldeles gratis. Varför har inte den offentliga primärvården lyckats sedan familjeläkarsystemet infördes för mer än tio år sedan blir förstås följdfrågan.

Mycket få läkare tycker att landsting är bra på att organisera sjukvård. Allt fler medborgare av olika politiska chatteringar ha kommit till samma uppfattning. Erikssons inte helt okända partikamrater Göran Persson och Per Nuder kommer tydligen att uppdra åt landshövding Mats Svegfors att i ansvarighetskommittén utreda frågan. Jag anser mig alltså vara i anständigt sällskap och definitivt representativ för läkarkåren.

Eriksson undrar vilket parti jag tänker "kampanja" för. Svaret är enkelt: Det parti som garanterar patientens rätt enligt hälso- och sjukvårdslagens §2 att själv välja sin familjeläkare. Finns inte något sådant parti till nästa val ligger det nära till hands att bilda ett nytt parti även i Västmanland.

Då kanske man kan bli riktig politiker med rätt att tycka.

STIG REINHOLDSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons