Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska alla skylla sig själva?

Annons

Moderaterna vill privatisera trafikskadeförsäkringen för att kunna finansiera sina kraftiga skattesänkningar. Effekten för alla oss bilägare talas det tyst om men det handlar om en fördubbling av försäkringspremierna. Eftersom trafikskadeförsäkringen är obligatorisk blir den i princip som en extra skatt.

För en personbil av märket Volvo V70 2004 års modell ändras premien från 1139 kronor till över 2200 kronor om bilägaren bor i Lysekil, är kvinna och 67 år gammal samt kör högst 1000 mil per år.

Om bilägaren istället är en 19-årig man som bor i Kalix och kör 3000 mil per år ökar premien från 5470 kronor till närmare 11000 kronor. Skulle samma person bo i Stockholm ökar premien från 6500 kronor till 13000 kronor.

Motorcykelåkarna drabbas naturligtvis också. En person som är 25 år gammal och boende i Malmö med en Honda 600 på 100 hästkrafter får sin premie höjd från 9 236 kronor till över 18 000 kronor per år.

Moderaterna menar att om man som bilist får stå för sin sjukförsäkringsnota så kommer man att köra försiktigare. Men hur ska man skydda sig från alla de faror som finns i trafiken? Även den mest försiktiga bilist kan råka ut för en olycka. Hur skyddar vi oss när vi möter en rattfull person som åker på fel sida av vägen? Alla som kör bil vet att hur säkert man än kör så kommer det alltid att finnas faror i trafiken.

Vad det egentligen handlar om är ett första steg mot en nedmontering av det allmänna sjukförsäkringssystemet som vi har i Sverige. Vi ska heller inte glömma bort att samma moderater vill sänka ersättningen i sjukförsäkringen till 65 procent. Inte nog med att vi ska behöva betala en fördubblad premie för vår försäkring på bilen, vi ska dessutom få 15 procent mindre i ersättning om vi blir skadade i trafiken och måste sjukskrivas.

Vilka övriga grupper kommer moderaterna att plocka bort ur den allmänna sjukförsäkringen? Kommer alla som idrottar och som oftare får skador än andra att få betala sina skador själva? Gamla som ramlar och slår sig i hemmet?

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons