Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skall det här kallas revision?

Hur kunde ett läkarlöst alternativ vinna en familjeläkarupphandling? frågar Stig Reinholdsson, ordförande i Västmanlands Läkarförening.

Annons

I ett 17-sidigt dokument har revisionsfirman Öhrlings på uppdrag av Landstinget Västmanland "reviderat" upphandlingen av familjeläkarverksamheten, vilken diskuterats hela våren. I en kommentar i måndagens VLT uttrycker landstingsledningen sin tillfredsställelse över att åter ha "fått rätt".

I rapporten upprepas redan kända förhållanden. Det framgår bland annat att man vid tilldelningen skapade förutsättningar för Carema att driva verksamhet (sidan 11) genom att ge dem närliggande enheter.

Det sägs ingenting om att en av de "externa" revisorerna, nämligen Bo Hovstadius, haft landstingets uppdrag att revidera familjeläkarprogrammet samt ta fram kravspecifikation och upphandlingsunderlag och således är en av fiaskots upphovsmän.

Inget sägs heller om att familjeläkarna och Västmanlands läkarförening reserverat sig mot den ändrade kravspecifikationen.

Enligt familjeläkarprogrammet skall läkarbyte meddelas minst två månader i förväg. Detta har inte skett. Något erbjudande om ny fast läkarkontakt har mig veterligen inte erbjudits någon av oss över 30 000 västmanlänningar som blivit utan.

Carema har enligt tidningsuppgifter rekryterat tolv av arton läkare. Av dessa tolv kommer flera från offentligt drivna familjeläkarenheter och utgör således inget tillskott i ett landstingsperspektiv. Tvärtom innebär det mycket stora problem för till exempel Herrgärdets familjeläkarmottagning, där nu ytterligare cirka 5 000 västmanlänningar blir av med sin invanda läkare. Landstinget vägrar också den som försöker att lista sig hos andra med ledigt listutrymme liksom de avvisar krav på att lista sig hos sin gamla familjeläkare. Carema får följaktligen inte ta över Herrgärdets patienter, vilket antyddes i VLT den 7 september.

Ordet patient förekommer inte i detta 17-sidiga epos och inte heller nämns Hälso- och sjukvårdslagen portalparagrafer om fritt val och respekt för patientens självbestämmande och integritet.

Rapporten är ett rent beställningsverk. Den behandlar bara processen ur formaliasynpunkt och ändrar inget i sak när det gäller det rent medicinska bedömningsfrågorna. Att Öhrlings lånar ut sitt namn förvånar.

Frågorna från vårens debatt kvarstår. Hur kunde ett läkarlöst alternativ vinna en familjeläkarupphandling? Varför följs inte Hälso- och sjukvårdslagen?

STIG REINHOLDSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons