Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteförslag hotar fordonsgasen

Västerås fick nyligen sin andra gastankstation. Detta blev samtidigt landets hundrade tankställe för fordonsgas. Utvecklingen för gasdrivna fordon har verkligen varit positiv under det senaste året. Försäljningen av fordonsgas fortsätter att öka och försäljningen av gasbilar har ökat med flera hundra procent.

Annons

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att i maj presentera en strategi för ökad användning av biogas. Samtidigt har remisstiden avslutats för skatteförändringar på energi- och klimatområdet. Finansdepartementets förslag riskerar att försvåra för utbyggnaden av fordonsgas.

Fordonsgasen består i dag av i genomsnitt 65 procent biogas. I Västerås är siffran betydligt högre.

Vi stöder målen om att minska utsläppen av växthusgaser och öka andelen förnybar energi. Men departementets förslag kan tvärtom försvåra arbetet med att snabbt minska utsläppen.

Det vore rimligt att invänta biogasstrategin innan beslut tas om skatteförändringar för energigaserna. Då biogasen är fortsatt starkt beroende av stöd från naturgasen så missgynnar skatteförändringar samtliga energigaser.

I dagarna har Moderaterna sin stämma i Västerås. Några av deltagarna kommer från biogaskommuner och har kanske kört en gasbil hit.

För andra är inte gas lika känt. Vi vill därför ge dem ett bra exempel för hur oljeberoendet kan minska.

I Västerås rötar vi matrester med vallgrödor.

Resultatet blir biogas till fordon samt en rötrest som lantbrukare använder som gödning på åkrarna. Ett bättre kretslopp går knappast att hitta. Vi kan ersätta bensin och diesel med ett lokalt producerat grönt drivmedel som inte ger något nettotillskott av koldioxid till atmosfären.

Målet är mer biogas och fler gastankstationer över hela landet. Vi hoppas på en sammanhållen och långsiktig politik som underlättar det arbetet.

Carl-Magnus Pettersson

vd Svensk Växtkraft AB

Anders Mathiasson

vd Svenska Gasföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons