Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengar ska inte gå till gräddfiler i sjukvården

Annons

Alla ska ha samma rätt till den skattefinansierade offentliga sjukvården, oavsett inkomst och oavsett vad man har för arbetsgivare. Det är bara de medicinska behoven som ska styra.

Företagarna i Västmanland (VLT 31/5) förespråkar att vissa anställda, som råkar ha förmånen att ha en arbetsgivare som har företagshälsovård, ska ha särskilda ingångar till den skattefinansierade sjukvården och kunna gå förbi de prioriteringar som den offentliga vården måste göra.

Företagarna i Västmanland behöver lära sig skillnaden mellan företagshälsovårdens och den landstingsdrivna sjukvårdens uppdrag.

Företagshälsovården jobbar på arbetsgivarnas uppdrag för att klara deras ansvar enligt arbetsmiljölagen. Den ska identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa samt föreslå hur arbetsmiljön kan bli bättre, ge förslag på arbetslivsinriktad rehabilitering och arbeta för att detta genomförs.

Landstingets uppdrag är att bedriva sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det har däremot inte arbetsgivarna någon skyldighet att göra.

I Landstinget Västmanland ligger ansvaret för rehabiliteringen hos familjeläkarna. Det har de fått betalt för. Det är riktigt att landstinget inte har pengar till att betala för rehabiliteringen en gång till och låta företagshälsovården få fri remissrätt till exempelvis specialistläkare och sjukgymnaster. Däremot finns det inga hinder för att arbetsgivarna själva betalar exempelvis sjukgymnastik åt sina anställda.

Till sist några klargöranden:

Företagshälsovården kan sluta avtal med landstinget om att kostnadsfritt remittera till röntgen och laboratorier. Dock har bara ett tiotal enskilda entreprenörer inom företagshälsovården valt att göra det. Givetvis har företagsläkarna också remissrätt till akuten.

Kostnader för företagshälsovård är avdragsgillt för arbetsgivarna.

Landstinget Västmanland följer hälso- och sjukvårdslagen när det gäller ansvaret för sjukvården och arbetsmiljölagen när det gäller våra egna anställda.

För att uppfylla sitt uppdrag enligt arbetsmiljölagen behöver inte företagshälsovården mer av landstingets resurser.

Landstingets resurser är begränsade. De ska användas rättvist och efter var och ens medicinska behov.

Glenn Andersson

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons