Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen kan bli olönsam att avverka

Annons

I ett debattinlägg i VLT den 14 januari slår Mellanskogs ordförande Thomas Björklund larm om de allvarliga konsekvenser som skogsnäringen drabbas av om regeringen gör allvar av de förslag som presenteras i den statliga utredningen "Skatt på väg".

Några av följderna av utredningens förslag om bland annat höjd dieselskatt och höjd fordonsskatt för lätta lastbilar är miljardbelopp i ökade kostnader för skogsnäringen och många förlorade arbetstillfällen i Västmanlands län.

Enligt beräkningar från Skogsindustrins forskningsinstitut i Uppsala riskerar 30 procent av den totala virkesvolymen att bli ekonomisk olönsam att avverka, och då är stormskadad skog inte inräknad. Staten däremot beräknas tjäna på utredningens förslag.

Tre miljarder kronor ytterligare tar staten in i skatteintäkter fram till 2007, på grund av förslagen i utredningen.

Enligt utredningen har regeringen uttalat en vilja att likställa den högre beskattade bensinen med den lägre beskattade dieseln. En fråga som många utanför regeringen ställer sig är då varför man inte i stället sänker bensinskatten, men den tanken verkar alltså inte ha slagit någon i regeringen.

Utredningens förslag gör att jag tvingas påminna kommunminister Sven-Erik Österberg om att skogsnäringen är av stor betydelse för hela Sveriges ekonomi och många människor är i form av arbetstagare och underleverantörer beroende av goda villkor för denna näring. Detta gäller inte minst i Västmanlands län där över 6 400 människor är öppet arbetslösa och ytterligare 4 400 människor är sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska program - en ökning med nästan 1 000 personer på ett år enligt Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.

Mot denna bakgrund vill jag gärna ha ett svar från Sven-Erik Österberg på frågan om det verkligen kan vara möjligt att s-regeringen ska svika arbetstagare i Västmanlands län och den för länet så viktiga skogsnäringen och göra verklighet av förslagen i vägtrafikskatteutredningen "Skatt på väg"?

Tomas Högström, m, riksdagsledamot, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons