Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogs- och träfacket: Är det här rehabilitering?

Den moderatledda regeringen har tydligt visat sin ovilja att satsa på arbetsmiljöarbete. De drog raskt ner på anslagen till Arbetsmiljöverket, vilket gav sämre möjligheter till tillsyn, förebyggande arbete och ny forskning.

Annons

De har också kryddat eländet med en ny modell för bedömning av arbetsförmåga, som de döpt till rehabiliteringskedjan. Från och med den 1 juli 2008 finns det fasta hållpunkter för när och hur Försäkringskassan ska bedöma arbetsförmågan. För den som blev sjukskriven före den 1 juli kommer de nya reglerna att gälla från den 1 januari 2009. Efter årsskiftet riskerar alltså tiotusentals sjukskrivna att få ett besked från Försäkringskassan om indragen sjukpenning.

Rehabiliteringskedjan handlar inte om rehabilitering. I stället innebär det ett program för hur rättigheter och trygghetsförmåner steg för steg ska dras in för den som blir sjuk.

Med regeringens orättvisa politik, som slår mot sjuka och arbetslösa, förbyts rehabiliteringskedjan till en utsorteringskedja. Detta innebär att kraven ökar på sjukskrivna personer att försöka hitta andra jobb om de på grund av sjukdomstillståndet inte klarar sitt gamla arbete. Efter tre månader ska det prövas om det finns ett annat jobb hos den gamla arbetsgivaren. Efter ett halvår ska den sjuke stå till hela arbetsmarknadens förfogande, och efter ett år upphör normalt rätten till sjukpenning.

Allt fler som skadats eller slitit ut sig på sin arbetsplats eller riskerar att förlora sin anställning och möjlighet att komma tillbaka. Därtill ska man, kanske plågad av värk, tampas med Försäkringskassan om sin rätt till sjukpenning. För det är Försäkringskassans anställda och inte läkare, psykologer och logopeder som ska bedöma om du har arbetsförmåga eller inte.

Vi i facket kan peka på brister i arbetsmiljön på våra arbetsplatser men det måste backas upp av ökade statliga resurser till efterlevnad av arbetsmiljölagen, företagshälsovård och rehabilitering som är värd namnet. Det vore väl investerade pengar och det skulle minska många människors lidande.

Blir du som har sjukpenning kallad till möte med arbetsgivaren, Försäkringskassan, arbetsförmedlingen eller annan aktör och känner att du vill ha hjälp - kontakta din fackliga organisation.

Jan Eriksson

Skogs- och träfacket,

avdelning 6 Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons