Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogs- och träfacket: M-politik ökar klyftorna

Annons

Jag tror att arbetslösa och sjuka som drabbats hårdast av försämringarna har svårt att förstå vad Staffan Anger (m) talar om. Moderaternas nya retorik hänger inte samman med vanliga människors verkliga vardag.

Regeringen har genomfört omfattande försämringar i arbetslöshetsförsäkringen genom att göra försäkringen både dyrare och sämre. Även sjukförsäkringen har försämrats bland annat genom att ändra beräkningssättet för den sjukpenninggrundande inkomsten och införa ett lägre tak.

Likaså har pensionsunderlaget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning sänkts från 93 till 80 procent. Detta är tyvärr fakta och inget annat än en nedmontering av välfärdssystemet.

Låt mig ge ett exempel: Träindustriarbetaren Per har valt att vara föräldraledig till 50 procent under ett år (något den moderatledda regeringen åtminstone i ord säger sig vilja främja). Han har då jobbat cirka 87,5 timmar per månad. Per har sedan oturen att bli arbetslös. Han har då bara rätt att få

a-kassa för 20 timmar per vecka. Uppmuntrar detta viljan att vara föräldraledig?

Allt detta under förevändning, och med uppblåsta siffror, att sjuka och arbetslösa människor är fuskare. Vi håller med om att ingen skall fuska med vårt välfärdsystem. Men alla fuskar inte, långt därifrån!

Fler har fått arbete. Det är sant och det är bra. Men låt oss vara ärliga. Den positiva trenden påbörjades redan 2004

under förra regeringen och den moderatledda regeringens

förslag har bevisligen inte gett fler jobb än de som redan kommit till genom högkonjunkturen.

Vad det gäller jobbskatteavdraget, som från början skulle ge 1000 kronor i månaden för en LO-medlem, blev 1000 kronor för en LO-familj. Inte blev det mycket över av den tusenlappen! Den har ätits upp och mer därtill av diverse kostnadsökningar som till exempel höjd avgift till a-kassan, slopade avdragsrätter på medlemsavgifter till både fack och a-kassa, höjd trafikförsäkring etcetera.

De som tjänar allra mest har dock fått se sina plånböcker växa rejält - men de är inte LO-medlemmar.

Anger visar genom sin artikel att han lever i annan verklighet än de flesta. Moderaternas politik slår mot större delen av den svenska befolkningen och mest mot dem som redan har det sämst. Det är en politik som medvetet ökar klyftorna i samhället.

Paul Weis

ombudsman

Skogs- och träfacket

avdelning 6, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons