Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ska inte förvalta religiösa traditioner

Kyrkobesök vid terminsavslutningar och firande av religiösa högtider förekommer i varierande omfattning i landets skolor.

Annons

De skolor som bejakar kyrkans inviter och medverkar i detta bidrar till ett förhållande som kan komma att bli mycket problematiskt: Att man vänjer sig vid att skolan har en religiös medaktör under skolåret och börjar uppfatta religiösa inslag i skolan som helt naturliga företeelser.

Jag håller därför inte med Jan Björklund och Agneta Berliner. Med en aggressiv marknadsföring öppnar kyrkan upp, inte bara för kristendom, utan för religiöst inflytande över huvud taget.

Det vore därför önskvärt att kyrkan höll fingrarna borta från skolan och lämnade skolbarnen ifred.

Ytterst är det dock skolledarna som måste axla det ansvar som kyrkan själv

ignorerar – något skribenterna också verkar inse.

De kristna traditionerna i skolan försvaras ofta med argument om svenskhetens bevarande. Men det är ett tveeggat vapen i ett mångkulturellt land. Vi står inför en situation då olika kristna aktiviteter och traditioner, bildligt talat bänder upp skolporten även för andra samfund.

Den dag det är självklart att en skolavslutning ska ske i kyrkan, endast för att en lokal majoritet av elever och föräldrar vill det, kommer det att vara svårt att säga nej till motsvarande krav om ett firande i en moské. Det vore djupt olyckligt om skolan drivs därhän, som en bricka i ett fult spel mellan en kyrka på dekis och xenofoba mörkerkrafter.

Det är tragiskt att gång på gång se hur invandrare används som slagträn i en debatt som rimligen handlar om principer. Björklund och Berliner är liberaler och borde förstå varför skolan måste hållas fri från allt religiöst inflytande. Släpp det populistiska röstfiskandet!

Det är endast en icke-konfessionell och sekulär skola som fullt ut förmår att respektera det enskilda barnets rätt till religionsfrihet. Skolan ska inte förvalta religiösa traditioner, den ska utbilda för morgondagen.

Camilla Grepe

frilansskribent, debattör och bloggare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons