Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ska vara neutral

Annons

Replik på Monna Ridderströms (KD) inlägg den 31 december.

Rätten till sexuell hälsa och rätten att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion är grundläggande för alla människor i hela världen, även för unga. I Sverige finns den rätten som en del av skolans läroplan.

Alla elever i Sverige har alltså rätt att få sexualundervisning, även i Västerås. I RFSU Västerås erbjuder vi ofta också skolan att komma tillbaka för uppföljande pass, kanske i mindre grupper för att kunna diskutera och arbeta vidare med till exempel repetition, värderingsövningar och djupare samtal.

Forskning visar att tidig och god sexualundervisning inte leder till tidiga sexualdebuter eller sexuellt risktagande. Det är tvärtom. Den stärker unga, så att de kan fatta egna och ansvarsfulla beslut om sin sexualitet.

Sexualundervisning kan innefatta mycket. Vi kan lära oss om lust och hur kroppen fungerar, om hur vi kan ha sex med oss själva och med andra, om hiv, könssjukdomar och graviditet, om känslor och om att leva tillsammans med andra. Förutom att ge faktakunskaper är en röd tråd i RFSU:s sexualupplysning att unga får samtala om normer, jämlikhet, relationer och ömsesidighet.

Målet är att alla ska kunna känna igen sig i upplysningen, oavsett vad man har för kön, vem man blir kär i eller när och om man vill ha sex. Det är viktigt att alla elever får komma till tals med sina tankar, värderingar och erfarenheter just för att de själva ska kunna komma fram till vad de tycker.

Skolans undervisning ska vara neutral i förhållande till hur människor väljer att leva sina liv.

RFSU anser att sexualundervisningen blir bäst om skolan integrerar dess olika delar i den övriga undervisningen, och ibland bjuds RFSU in som ett komplement. Självklart kan inte RFSU under ett pass på en timme eller två täcka in alla de områden som man skulle vilja prata om.

Man måste se till skolans hela sexualundervisning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons