Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans huvudmannaskap villospår i skoldebatten

I VLT den 19 december visade jag att frågan om skolans huvudmannaskap och friskolors vara eller icke vara är ett villospår när resultaten i svenska skola ska debatteras. Detta invänder Stig Henriksson (V) mot i en replik den 30 december.

Annons

Att Nederländerna har bland Europas bästa skolresultat trots att två tredjedelar av eleverna går i fristående skolor försöker Henriksson förklara med att de nederländska skolorna inte är vinstdrivande. Det blir då lite märkligt när Henriksson vänder hem till Fagersta.

I Fagersta finns en fristående skola där 12 procent av kommunens elever går. Trots att det är en skola som drivs utan vinstsyfte av Västanfors Västervåla församling är det enligt Henriksson ändå ett problem.

Frågan om skolan är vinstdrivande eller inte tycks således inte vara så viktig när det kommer till kritan. I Vänsterpartiets Sverige är det elevernas möjlighet att välja som är själva problemet.

Henriksson beklagar sig vidare över att kommunen ska betala samma skolpeng till den fristående skolan ”trots att det inte går någon elev med svårstavat namn på kyrkans skola”. Men bidrag till fristående skolor ska bestämmas på samma sätt som när kommunen fördelar resurser till sina egna skolor.

Hänsyn ska också tas till elevers olika förutsättningar. Det finns alltså möjlighet att ta hänsyn till socio- ekonomiska faktorer när resurser fördelas, vilket också sker i många kommuner. Det måste dock ske på ett sakligt och transparent sätt.

För oss moderater är det frågor kring hur undervisningen kan utvecklas och hur lärarprofessionen kan stärkas som borde stå i centrum för den offentliga diskussionen snarare än skolans huvudmannaskap.

Det är därför vi lägger förslag som handlar om fler karriärtjänster för lärare, utökad undervisningstid i matematik och svenska samt att fler elever ska få särskilt stöd av speciallärare redan på lågstadiet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons