Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpolitiker skall inte diktera

Annons

Roger Haddad (fp) är det yngsta kommunalrådet i den moderatledda majoriteten i Västerås. Trots det så står han inte på elevernas sida. Han tycker inte att elever som nästan är vuxna är tillräckligt kompetenta att ta ansvar för sin utbildning och skola. Haddad borde ju komma ihåg hur det var att gå i skolan och hur viktigt det är att få vara med och påverka sin vardag.

I en debattartikel i VLT 13 december skriver Haddad att skolpolitiker inte ska diktera former för inflytande. Jag håller med. Eleverna måste själva ta initiativ för att vara med och påverka, men vill eleverna på en gymnasieskola i Västerås bilda en lokal styrelse med elevmajoritet så måste möjligheten finnas. Får folkpartiet som de vill så kommer det att vara omöjligt.

Samtidigt som skolministern och folkpartiet avskaffar möjligheten till lokala styrelser med elevmajoritet vill man i större utsträckning införa kommunala självstyrande skolor. De självstyrande skolorna borde då rimligen också kunna bestämma om de vill ha lokala styrelser.

Haddad skriver vidare att elever inte ska kunna bestämma över lärare och rektor. Jag tror Haddad har missuppfattat vad en lokal styrelse med elevmajoritet fattar beslut om. De beslutar inte i frågor som rör läroplansmål eller övergripande budgetfrågor. De fattar heller inga beslut som handlar om tillsättning av personal eller betygssättning.

Den lokala styrelsen beslutar i frågor som rör till exempel skolans arbetsmiljö. Rektorn kan också välja om han eller hon vill lägga över mer ansvar på den lokala styrelsen med elevmajoritet. Det står klart och tydligt i gymnasieförordningen att nämnden inte får lämna ifrån sig det övergripande ansvaret för verksamheten. Elever lämnas inte vind för våg.

En utvärdering av lokala styrelser med elevmajoritet som gjordes av Skolverket visar att både elever och personal har fått större inflytande över sin vardag i skolan. Har folkpartiet övergett liberalismen som handlar om att sätta individens frihet i centrum. Folkpartiet har kanske bytt ut sitt parollord frihet mot förbud.

Staffan Jansson

Vill eleverna på en gymnasieskola i Västerås bilda en lokal styrelse med elevmajoritet så måste möjligheten finnas, skriver Staffan Jansson, oppositionsråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons