Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolsatsning går före sänkt skatt

Den internationella kunskapsmätningen PISA visar att de svenska resultaten har sjunkit dramatiskt och Sverige ligger nu under OECD-genomsnittet i alla ämnen.

Annons
Ansvar sökes. Många vill mycket om skolan, men vem har ansvaret för dåliga resultat? Utbildningsminister Jan Björklunds (FP), som syns på bilden, M-ledd regering, tidigare S-regeringen, kommunerna?

Kunskapsutvecklingen är den sämsta i hela OECD.

PISA visar också att den svenska skolan blir mer ojämlik. Vi förlorar just nu det som gör oss stolta över Sverige.

Den moderatledda regeringen hade goda ambitioner att höja resultaten i skolan men deras misslyckande är fundamentalt. Regeringen har konsekvent prioriterat stora skattesänkningar framför nödvändiga investeringar i skolan.

I bara den senaste budgeten lägger regeringen 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan.

Vi väljer en annan väg för Sverige. Vi vill skapa en kunskapsskola med höga resultat där varje barn får förutsättningar att lyckas och där det är ordning och reda i skolsystemet.

• En kunskapsskola med mindre klasser och skickliga lärare

Skolan måste stärkas i grunden. Vi behöver investera i mindre klasser, tidiga insatser och i lärarna.

Vi vill minska de stora klasserna i årskurs F-3 med upp till fem elever. Det ger lärarna mer tid med varje elev – både de elever som behöver mer stöd för att nå målen i skolan och de som vill ha mer stimulans.

• En jämlik skola där varje barn kan lyckas

OECD har tydligt visat att de skolsystem i världen som presterar bäst också är de mest jämlika. Regeringen spär på ojämlikheten i skolan genom läx-rut.

Vi vill att alla elever ska ges möjlighet till läxhjälp – inte bara de som har råd. Resurser till skolan måste fördelas efter behov och staten behöver ta ett större ansvar för de skolor som har lägst resultat och tuffast förutsättningar.

• Stoppa vinstjakten i skolan

Det måste bli ordning och reda i skolsystemet. Resurserna till skolan ska användas i skolan – för att ge våra barn kunskap. Skolbolag ska inte kunna dra ned på undervisningens kvalitet i sin jakt på vinst.

För att klara jobben och nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 krävs det att Sverige är en toppmodern kunskapsnation. Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv.

I Västerås tar vi socialdemokrater ansvar och genomför investeringar för att höja kunskapsresultaten och minska klyftorna i skolan.

Men med en moderatledd regering som prioriterar skattesänkningar framför skolan får kommunerna ta ett allt större ansvar.

En socialdemokratisk regering kommer att välja skolinvesteringar framför skattesänkningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons