Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skultuna familjeläkarenhet: Nedläggningen är obegriplig

Annons

Det är med djup chock och bestörtning vi inom personalen tagit emot beskedet att vår enhet skall läggas ned. Vi anser att vi gör ett viktigt arbete här ute på landet ett par mil från Västerås. Här erbjuds en bra service, till våra patienter och era skattebetalare och väljare, en service de inte skulle få om de var tvungna att så fort det är något ta bilen eller bussen in till Västerås och leta rätt på någon vårdcentral som kanske redan nu är överlistad och har svårt att ta emot fler

patienter.

Särskilt svårt blir det naturligtvis för de äldre, som inte bara måste gå till doktorn ibland utan även besöka distriktssköterska för blodtryckskontroll eller för att få ett sår omlagt eller till diabetessköterskan för uppföljning av sin sjukdom eller bara komma in en liten stund och prata om sina problem. Det blir också krångligt och besvärligt för alla barnfamiljer som har akut sjuka barn eller besök på barnavårdscentralen. Barnfamiljerna har redan nu svårt att få tidspusslet att gå ihop.

Låt oss heller inte glömma alla invandrare som har svårt att hitta rätt i det svenska samhället, men som alltid är välkomna till mottagningen "mitt i byn".

Våra distriktssköterskor gör också otaliga hembesök hos svårt sjuka patienter. Äldreboenden besöks regelbundet av doktor från enheten - den servicen tror vi knappast att vårdcentralerna i Västerås skulle ge patienterna i Skultuna.

Vi har en psykolog anställd, något som är synnerligen viktigt idag med den ökade psykiska ohälsan och alla psykosomatiska besvär. Det finns även ett välutrustat laboratorium där patienter kan ta prover som sedan skickas till Centrallasarettet.

Familjeläkarna har sedan länge noterat hur patienter remitterats ut från sjukhuset till familjeläkarenheterna i högre och högre grad enligt de så kallade samverkansdokumenten som dyker upp som svampar ur jorden, det vill säga arbetsbördan ökar mer och mer ute på enheterna.

Det är familjeläkarenheterna som skall och måste utgöra första linjens sjukvård. Det är vi som skall ta "första smällen" och inte Centrallasarettet. Därför är det för oss fullständigt obegripligt att den största besparingen, 30 av 90 miljoner, läggs på närsjukvården.

Slutligen vill vi lite fräckt och uppkäftigt påstå att en nedläggning av Skultuna familjeläkarenhet kommer att innebära ett ökat resande för alla patienter fram och tillbaka kors och tvärs över länet. Med andra ord får vi ökade utsläpp av växthusgaser, som bidrar till den globala uppvärmningen.

Per Såthe

Familjeläkare

Ann-Sofi Räms

Familjeläkare

Rose-Marie Axelsson

Distriktssköterska

Gustav Johansson

Psykolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons