Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsrätten mot rovdjur räcker inte

Annons

I Sverige finns det idag många olika åsikter om hur rovdjurspolitiken ska utformas framöver.

En livlig debatt anser vi vara positiv men många av riksdagsledamöterna, särskilt de från Stockholm eller andra större städer, anser vi inte inser konsekvenserna av den förda politiken. I Stockholm är nämligen problemet med rovdjur obefintligt men för de som bor nära rovdjur betyder politiken desto mer. Vi har i VLT kunnat läsa om vargens angrepp på en jakthund som hittades i Romfartuna.

Den nya regeringen har klargjort att ambitionen med rovdjurspolitiken är att säkerställa en frisk och livskraftig viltstam genom att viltvård och jakt sker på rätt sätt. Det anser vi också men det är också angeläget att besluten över frågorna flyttas från Stockholm till människorna som det berör. För att åstadkomma detta har vi lämnat in en motion om lokalt självbestämmande över rovdjurspolitiken, exempelvis genom länsstyrelserna i samråd med jägarna, och nu förväntar vi oss resultat från regeringen. I motionen anser vi vidare att det snarast behövs en inventering av rovdjursstammarna för att kunna avgöra behovet av reglerad licensjakt eller avlysningsjakt av bland annat varg.

Vi anser också att människor vars djur dödats av rovdjur skall få en bättre ekonomisk ersättning än vad som föreligger i dag och vi vill därför utreda förutsättningarna för ett nytt och bättre ersättningssystem. En viktig inriktning för ett sådant ersättningssystem är att det ska gälla fler omständigheter än i dag samt täcka högre skadebelopp. När det gäller skyddsrätten skall den gälla alla tamdjur och under pågående angrepp även på djur utanför hägn. Den nyligen omarbetade skyddsrätten i jaktförordningens paragraf 28 räcker inte.

För att befolkningen även i Västmanland ska känna sig trygg lovar vi att göra vad vi kan för att Sveriges rovdjurspolitik inom kort ska bedrivas med sunt förnuft.

@Byline - endast namn:Jessica Polfjärd

Staffan Anger

moderata riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons