Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släckt hopp om sjukgymnastik

Annons

Glenn Andersson (s), som har makten i landstinget, har nu släckt hoppet om en snar bättring för alla de patienter som upplever att de inte kan få sjukgymnastik för sin onda rygg eller ömmande leder.

Debatten om svårigheterna att få sin familjeläkare att skriva remiss på sjukgymnastik har gått hög de senaste åren. Roten till problemet är enligt mångas - och folkpartiets - mening lands-tingets ekonomiska ersättning till familjeläkarna. Den så kallade capiteringen innefattar även sjukgymnastisk rehabilitering. Familjeläkaren ska alltså betala för den sjukgymnastik han skriver remiss på för sina listade patienter. Det har inte precis befrämjat remisskrivandet.

Enda sättet att få rätsida på detta är för landstinget att bryta ut denna rehabiliteringsersättning ur den generella capiteringen och i stället sluta avtal direkt med legitimerade sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer. Sjukgymnastisk rehabilitering skulle därmed - som i alla andra landsting - inte behöva någon remiss. Nivån på avtalen skulle ändå ge landstinget den nödvändiga kostnadskontrollen.

Om detta har det rått en hyggligt stor politisk enighet.

Problemet är dock att en sådan förändring av familjeläkarnas ersättning endast kan ske i samband med att familjeläkaravtalet går ut - och det gör det vid halvårsskiftet 2006.

Men nu har plötsligt lanstingsrådet Glenn Andersson släckt den möjligheten. Han har, utan att några politiska beslut föregått det, för landstingets räkning skrivit på en förlängning av avtalet med ett och ett halvt år, det vill säga till utgången av 2007.

Det är i sig anmärkningsvärt. Vad värre är att man som oppositionspolitiker och ledamot av landstingsstyrelsens presidium ska få reda på detta via några ord i förbigående i Glenns blogg, där man annars mest får ingående redogörelser för hur det står till med hans hund Nixon.

Torsten Källberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons