Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slalomklubb: Vi vill ha skidglädje i Västerås!

Så kan vi snart åter lägga en vinter bakom oss, en vinter som varit hyfsad vad gäller snö och kyla. Detta till trots så kan vi på nytt konstatera att vi även denna vinter, varit utan alpin skidåkning i Västerås.

Annons

Nationalsporten och fritidsnöjet som enligt Svenska Skidförbundet sysselsätter över 25 000 västeråsare varje vinter.

Tidigare under hösten kom beskedet som många väntat på, att kommunen äntligen bestämt sig för att satsa på skidbackarna och skidsporten i Västerås. Satsningen på Vedbobacken, är det nu hög tid att sätta igång med och vi ser fram emot ett slutligt klartecken. Vi hoppas att hela kultur-, idrotts- och fritidsnämnden kan komma överens och att vi därmed säkrar skidåkningen i Västerås på lång sikt. Ett definitivt beslut angående Vedbobackens öppnande kommer att tas i nämnden i slutet av mars.

Argument som lyfts fram för att inte satsa på Vedbobacken är främst myterna om att vintrarna är för milda och snöfattiga, samt att slalomklubben har för få aktiva. Dessa argument biter dock inte längre då dagens teknik och kunskap medger att skidbackar nere i Skåne och Halland kan hålla öppet 50-100 dagar per säsong, samt att skidbacken först och främst är till för ungdomar och allmänhet.

Argumenten till att satsa på skidbacken och skidsporten överväger. Med bra kommunikationer och backens närhet i staden kommer den att fungera som en vintrig oas och levande fritidsgård för barn och ungdomar hela vinterhalvåret. Backen passar perfekt för en funpark innehållande hopp och rails, vilket också passar den nya, mer varierade åkstilen.

Vedbobacken lämpar sig också utmärkt för nybörjare som ska ta sina första svängar, för att sedan kanske gå över till mer avancerade backar. Möjligheterna till att få fler att prova på skidåkning i alla dess former blir både lättare och billigare med en närbelägen skidbacke. Backen kommer även att kunna utnyttjas för skolornas friluftsdagar samt allmänna arrangemang, med aktiviteter och tävlingar.

Vi i Västerås Slalomklubb är helt övertygade om att det alpina idrottandet kommer att öka. Västmanlänningen Frida Hansdotter tog i år sin första pallplacering i Världscupen. Flera västeråsungdomar har tagit hem segrar i både Lilla Världscupen, Mälarcupen, Dalacupen och NLT-cupen. Förutsättningarna att ytterligare bättra på dessa fantastiska resultat ökar givetvis med en backe i Västerås. Vi förstår att det från kommunalt håll finns mycket som skattepengarna behöver användas till.

Skidåkandet har haft en undanskymd plats i några år, men nu har hela Västerås en ypperlig chans att komma igång igen på hemmaplan.

Enligt beräkningar så ligger upprustningskostnaderna för Vedbobacken på cirka tre miljoner, samt en årlig kommunal kostnad på drygt 300 000 kronor. För en stad som Västerås borde ett utrymme för detta finnas, något som exempelvis finns i Arboga, Eskilstuna, Norrköping och Uppsala där fungerande skidbackar erbjuds. Det ska även tilläggas att Västerås Slalomklubb själv kan bidra med nästan en halv miljon kronor till upprustningen, genom ett beviljat bidrag från staten och Västmanlands Idrottsförbund. Ett bidrag som kommer att dras in, om inte ett positivt beslut angående Vedbobacken kommer från KIF-nämnden före mars månads utgång.

Vi hoppas därför att skidåkningen får leva vidare i Västerås och att vi till nästa vinter kan fira slalomklubbens 65-årsdag genom att västeråsarna ges möjlighet att utöva skidglädje i Vedbobacken!

Martin Landås

Robert Öhman

Ulf Antman

Olov Gynt

Sofia Landås

Lotta Fjällberg

styrelsen för Västerås Slalomklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons