Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa upphovsrätten när vinstsyfte saknas

Det är fullständigt orimligt att tvingas betala miljonskadestånd för fildelning av en film. Vi behöver en radikal reform av upphovsrätten.

Annons
Leve fildelningen. Ung pirat menar att fildelare utför en viktig kulturgärning och bör hyllas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto Scanpix/TT

En 28-årig man från Sala blev nyligen dömd av Västmanlands tingsrätt att betala 4,3 miljoner kronor i skadestånd för att ha fildelat en film. Mannen döms dessutom till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar för att ha delat ut 516 andra filmer.

Anledning till att han endast får betala skadestånd för en film är för att Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, endast lämnade in en skadeståndsansökan. Hade 28-åringen däremot blivit dömd att betala skadestånd för alla de fildelade filmerna så skulle den totala summan bli en fantasisiffra på 2,2 miljarder kronor.

För att förstå hur mycket pengar det är kan det vara värt att veta att det totala svenska stödet som staten, via Svenska Filminstitutet, delar ut till filmindustrin varje år är omkring 300 miljoner kronor.

Enligt SE-Stiftelsens rapport från tidigare i år, ”Svenskarna och internet”, använder 20 procent av befolkningen någon gång fildelningstjänster för att dela eller ladda ner musik och film. Att tingsrätten väljer att dela ut ett så hårt straff för något som miljontals andra svenskar sysslar med visar på hur omodern lagstiftningen är.

Att fildelning av en film skulle åsamka en skada på 4,3 miljoner varje gång den kopieras till filmbolaget måste falla på sin egen orimlighet.

Vi unga pirater menar att den enda framkomliga vägen är en radikal reform av upphovsrätten som tillåter all form av icke-kommersiell kulturdelning. Att dela med sig av kultur till sina vänner bör inte vara ett brott.

Människor har alltid skapat och delat kultur mellan sig. Genom den nya teknikens fantastiska möjligheter kan vi i dag kopiera och dela mer kultur med varandra än någonsin tidigare.

Samhället tjänar på att inte låta unga människor gå ut i vuxenlivet med stora skulder. Vi anser därför att all fildelning för privat bruk och i ickekommersiellt syfte ska vara laglig.

Den dömda 28-åringen borde tackas i stället för att straffas. Samhället borde belöna honom för hans goda gärning, men av tingsrätten fick han ett orimligt miljonskadestånd.

Antagligen kommer den dömda aldrig att kunna betala av skadeståndet, utan kommer att om några år tvingas in i skuldsanering för att få börja om livet på nytt. Den djupa sociala skada som den dömda erhåller kan aldrig vägas upp av att göra ett gäng rika filmbolagsdirektörer ännu rikare.

Vi unga pirater tycker att 28-åringen har gjort en viktig kulturgärning: han har delat med sig av film som han tycker är bra till sina medmänniskor. Alla blir rikare av att dela med sig.

Gustav Nipe Ung pirat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons