Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialarbetare: Migrationsverket har tappat bort barnperspektivet

Annons

Övergrepp att ifrågasätta ensamkommandes ålder

Socialarbetare visar solidaritet med ensamkommande.Foto:TT

Den 27 maj 2017 skrev vi en debattartikel om att vi önskade att beslutfattarna, det vill säga våra folkvalda politiker, skulle fatta ett beslut om att låta alla ensamkommande barn och unga som kom till Sverige under hösten 2015 skulle få stanna. Vi beskrev hur traumatisk dessa barn och ungdomars flykt ofta hade sett ut och hur deras uppväxt i hemlandet många gånger kantats av våld och andra svåra upplevelser.

Det har nu gått sju månader sedan den artikeln. Vi känner att det återigen är dags att stå upp och göra våra röster hörda.

I dag vill vi lyfta fram andra saker. De ensamkommande utsätts för många prövningar av såväl Migrationsverket som av Västerås kommun.

Det fattas olika beslut från både myndigheter som politiker, ibland från dag till dag, som påverkar deras liv så till den grad att de inte vet om de vill fortsätta leva. De genomgår ett flertal olika intervjuer och tester där de blir starkt ifrågasatta, både gällande var de kommer ifrån och vad de har varit med om. Under stark press och med ett mående som skulle få vilken vuxen som helst att gå under berättar de detaljerat om övergrepp och andra handlingar som ingen människa skulle behöva gå igenom.

Det som sedan hände när de kom till vårt land blev för många ett nytt övergrepp. Ifrågasättande av deras ålder, deras historia och misstänkliggörande av deras upplevelser.

Många ungdomar uttrycker att de känt sig dåligt bemötta. Alltför många uttrycker att om de får avslag på sin asylansökan kommer det att innebära att de måste återvända till krig och nya övergrepp. Ungdomarna säger att de inte kommer att orka, hellre avslutar de sina liv här i Sverige. Ska vi ha det på våra samveten?

Vi får ta del av beslut som många gånger har obegripliga och inhumana beslutsmotiveringar. Vi får av både ungdomarna och andra aktörer kring dem, som gode män och familjehem, höra hur intervjuerna hos Migrationsverket skapar en extremt stor oro och rädsla för vad som komma skall. Givetvis inser vi att en statlig myndighet har ett uppdrag att utföra, precis som vi, men detta uppdrag måste kunna skötas med empati och humanism.

Vart tog barnperspektivet vägen? Det ska följa med hela vägen tills ungdomen fyller 18 år. Vi vill poängtera just detta, när de fyller 18 år. Att man blir åldersuppskriven från exempelvis 16 år till 18 år gör inte att man från ena dagen till den andra är vuxen. I många fall ser vi att åldersuppskrivningen inte är rimlig utan verkar mer vara ett sätt för Migrationsverket att kunna fatta ett beslut om avslag på asylansökan.

Samtalen som förs med ungdomarna idag är mycket svåra att ha. Ibland vet inte ens vi socialarbetare inom socialtjänsten vad vi ska informera om därför att vi inte har några svar på de frågor de och deras nätverk ställer.

De ansöker om olika saker men de får inga beslut. Politikerna har ett uppdrag; att fatta beslut och utforma riktlinjer som sedan ska vidarebefordras till ungdomarna via deras socialsekreterare. Vad ska vi säga när inte ens politikerna vet hur de vill ha det? Är det rimligt att behandla unga människor på det sättet?

Två år är en orimligt lång tid för en ung människa att vänta på besked. Att leva två år i osäkerhet påverkar ungdomars psykiska hälsa negativt och sedan ska denna väntan med all säkerhet resultera i avslag och utvisning. Detta har Sveriges myndigheter varit med om att skapa; ytterligare övergrepp för redan traumatiserade barn och ungdomar.

Är det meningen att det ska vara så här? Vi kan inte tro det och vill med denna debattartikel visa vår solidaritet med ungdomarna.

Helena Henning

Ewa-Lena Karlsson

Gunilla Norrthon

Marina Röstlinger

Hanna Secher

Sargul Mohammadi

Malin Lundin

Olivia Hedstade

Hanna Krusmon

Jenny Ribb

Marie Hällström

socialarbetare

Läs mer: Debatt: Miljöpartiet: Nu får ensamkommande en ny chans

Debatt: Miljöpartiet är känslostyrt om ensamkommande

Krönikör på ledarsidan: Vi ville de ensamkommandes bästa men det blev fel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons