Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Självklart att ställa upp för Libyens folk

Annons
När FN kallar. Sverige kommer nu att delta med åtta JAS-plan och cirka 120 personer i arbetet med att upprätthålla flygförbudszonen.foto: scanpix

I Nordafrika har människorna fått nog av förtryck, maktmissbruk, fattigdom och korruption. Deras rop på mänsklig värdighet har nått hela världen. Det är dags att både Sverige och EU lyssnar. Ekonomiskt egenintresse och en kortsiktig flyktingfientlig politik har alldeles för länge fått vinna över rättfärdiga krav på frihet och demokrati.

Vi socialdemokrater anser att EU bör arbeta kraftfullt med att uppfylla de löften som gavs redan under 1990-talet om att låta länderna ingå i EU:s frihandelsområde. Det är dessutom nödvändigt att den gemensamma jordbrukspolitiken i EU reformeras på ett sätt som gör att bönderna i Nordafrika kan sälja sina produkter till EU.

I både Egypten och Tunisien har demonstranterna fått diktatorn på fall och en process mot en demokratisk framtid inletts. Nu strider Libyens oppositionella mot Gaddafidiktaturens militär. De slåss för sina liv och sin framtid.

Utrikesminister Carl Bildt har under hela tiden som situationen i Nordafrika utvecklats haft en märkligt trevande och tafatt hållning, exempelvis när det gäller Libyen. ”Det handlar inte om att stödja den ena eller andra, det handlar om att få stabilitet och en rimlig utveckling.” Carl Bildt i Sveriges Radio Ekot.

I Libyen möts demonstranternas krav av regimens hela arsenal av vapen, stridsvagnar och stridsflyg. Den libyska regimens våldshandlingar mot sitt eget folk måste få ett slut. FN:s säkerhetsråd har beslutat att upprätta en flygförbudszon över Libyen för att förhindra regimen från att använda flygvapnet mot sin egen befolkning.

Det är viktigt att omvärlden agerar snabbt och kraftigt mot diktaturens övergrepp på den libyska befolkningen. Historien är full av exempel där omvärlden agerat för långsamt eller för sent. Fruktansvärda övergrepp som de som skedde i Rwanda och Srebrenica får aldrig tillåtas ske igen.

Sverige kommer nu på begäran av FN att delta med åtta JAS-plan och cirka 120 personer i arbetet med att upprätthålla flygförbuds-zonen. Socialdemokraterna står bakom beslutet i riksdagen och välkomnar att regeringen trots sin tidigare tafatthet nu klarat att ställa upp när FN kallar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons