Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna säger nej till sänkt studiestöd

Annons

Regeringens nedskärningar inom utbildningssektorn står som spön i backen. Senaste beskedet från finansminister Anders Borg (M) är att han kommer minska studiestödet och ta en miljard från studenterna.

Mindre studiebidrag, i kombination med de senaste årens nedskärningar inom högre utbildning, och ökad bostadsbrist, drabbar studenter hårt. Detta är ytterligare ett bevis på att Moderaterna inte prioriterar utbildning utan fortsatta skattesänkningar.

Sveriges unga har i dag en sämre möjlighet att få en utbildningsplats än vad de hade för åtta år sedan. Regeringen har skurit ned antalet utbildningsplatser på högskolor och universitet med 18 000 och planerar att skära ned med ytterligare 7 000.

Moderaterna försöker rasera en av Sveriges främsta styrkor, både historiskt och idag: möjligheten till högre studier för alla.

Vi socialdemokrater väljer en annan väg, den som bygger Sverige starkt för framtiden. Vårt besked till Sveriges unga är tydligt: vi kommer inte att sänka studiebidraget om vi bildar regering i höst.

För oss är det en djup ideologisk fråga om frihet och jämlikhet – att alla ska ha chansen att uppfylla sina framtids ambitioner och mål, oavsett storlek på föräldrars plånbok.

Kraven på arbetsmarknaden stiger och arbetsgivarna letar efter personer med rätt kompetens. När var femte rekryterings-försök misslyckas måste vi se till att fler unga kan studera så att de har rätt kompetens för jobben. Det krävs för att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Efter åtta år av moderatstyre är resultatet tydligt: arbetslösheten är högre, skolresultaten lägre, de offentliga finanserna går med växande underskott. Att nu försöka ge notan till studenterna är lika moraliskt fel som det är ekonomiskt dumt – och det är ett tydligt bevis på att regeringens politik havererat och att Sverige behöver en ny social- demokratisk ledd regering.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons