Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna skriver om historien

Annons

Socialdemokraterna klarade inte av landstingsekonomin ens under innevarande högkonjunktur. De kan inte skylla på Heby i år, det är först nästa år som länsbytet börjar bli dyrt, skriver gruppledarna för de borgerliga partierna i landstinget.

De socialdemokratiska riksdagsmännen Sven-Erik Österberg och Göran Magnusson tar till orda i länets tidningar angående den skattehöjning som landstinget tvingats till inför nästa år. De talar om att segrarna skriver historien men det är uppenbarligen så att valets stora förlorare, socialdemokraterna, ägnar stor energi åt att försöka skriva om historien.

Österberg och Magnusson försöker ge intryck av att skattehöjningen bara beror på Hebys länsbyte. De har fel och det är ganska enkel matematik att visa detta. En stor del av skattehöjningen beror nämligen på att socialdemokraterna under sin tid vid makten misslyckades med den politiska styrningen av landstinget, vilket resulterat i att den nya majoriteten fått ärva underskott på flera hundra miljoner. Dessa underskott är vi enligt lag skyldiga att betala tillbaka, det är förbjudet att försöka vältra över våra kostnader på kommande generationer.

Den tillfälliga skattehöjningen kommer nästa år att ge drygt 200 miljoner. Hebys länsbyte beräknas nästa år kosta västmanlänningarna runt 140 miljoner. Men utöver detta så skall landstinget nästa år betala tillbaka 75 miljoner av de gamla socialdemokratiska underskotten.

I år kommer vårt landsting knappt att gå jämnt upp, trots att man budgeterat ett överskott på 81 miljoner kronor. Socialdemokraterna klarade alltså inte av ekonomin ens under innevarande högkonjunktur. De kan inte skylla på Heby i år, det är först nästa år som länsbytet börjar bli dyrt. Däremot beklagar vi att inte landstingets förra majoritet i tid vidtog nödvändiga åtgärder för att göra omställningen lättare.

När det sedan gäller skuldfrågan kan vi bara konstatera att det var landstingsstyrelsens förre socialdemokratiske ordförande som gjorde upp med sin partikamrat i Uppland hur kostnaderna för länsbytet skulle fördelas mellan de båda landstingen. Den dåvarande oppositionen fick ingen information om förhandlingarna och vi blev aldrig tillfrågade. Vi tycker att avtalet är dåligt för västmanlänningarna och även detta är ett misslyckande som socialdemokraterna får ta på sig ansvaret för.

Magnus Edlund (m)

Torsten Källberg (fp)

Birgitta Andersson (c)

Ingvar Nordén (kd)

Thomas Wihman (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons