Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraternas jobbpolitik ger färre jobb

Annons
frågor. Mer eller mindre jobb med S-politik och Stefan Löfven?             Foto TT

Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Målet är ambitiöst och det kommer att krävas omfattande jobbskapande reformer för att nå dit.

I praktiken betyder det att en halv miljon nya jobb behöver skapas i Sverige. I Västmanland måste 7 471 jobb skapas.

Vi välkomnar Social-demokraternas höga ambitioner. För att nå målet måste det till reformer som skapar bättre villkor för företagen. Dessvärre leder partiets förslag till såväl ökade kostnader som försämrade möjligheter för företag att anställa.

I SVT Aktuellt nyligen konstaterade tre ledande nationalekonomer att socialdemokraternas jobbpolitik inte kommer att leda till EUs lägsta arbetslöshet.

Det är i företagen som nya jobb skapas. Det är därför förvånande att Socialdemokraterna kommer med förslag som ger motsatt effekt.

Höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjd restaurangmoms och begränsade visstidsanställningar riskerar att försvåra för unga att hitta arbete. Det kommer att slå brett mot företag som anställer, i många fall unga, inom alltifrån transport och magasinering till bygg samt vård och omsorg. De gröna näringarna och besöksnäringen som dessutom är säsongsberoende, drabbas hårdast.

Arbetslösheten i Sverige låg på 8,0 procent förra året. I Österrike, som hade lägst arbetslöshet i EU, var den 4,9 procent.

Våra beräkningar visar att närmare 7 471 jobb behöver skapas i Västmanland för att Sverige ska nå målet om lägst arbetslöshet i EU om sex år. Arbetslösheten är ojämnt fördelad mellan åldersgrupper i Sverige.

Särskilt bland unga är den hög. Det betyder att många av jobben som måste komma till de närmaste åren behöver vara sådana som unga kan ta.

För de många unga som söker arbete och inte vill studera vidare, eller som söker ett arbete vid sidan av studier, är jobb utan större krav på utbildning eller erfarenhet viktiga. Jobb som kan fungera som en väg in på arbetsmarknaden och en start på yrkeslivet.

Näringslivet fungerar redan i dag som en viktig dörröppnare för unga och nyanlända som saknar etablerade kontakter på arbetsmarknaden, men vi kan självklart bli bättre.

De förslag som Social-demokraterna har fört fram motverkar partiets mål och riskerar att öka arbets- lösheten i stället för att minska den. Det går inte att skapa nya jobb genom att göra det svårare för företagen att anställa.

För att näringslivet ska kunna bli den jobbskapare som Socialdemokraterna behöver måste företagen ges goda förutsättningar. Bara då kan det stora antalet jobb som behövs i hela landet skapas.

Kristin Lahed regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons