Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialism i ny skepnad

Annons

Sverige har fått ett feministiskt parti. Frågan är om det behövs. Feministpartiet kommer att vara ett levande exempel på och en ständig påminnelse om en politisk analys och företeelse som bara är vanlig, förlegad, förfelad socialism i en ny skepnad. Diskriminering som sker i dag mot kvinnor kan beskrivas i termer av strukturer, roller och grupper. Problemet kan inte lösas på kollektiv nivå. Det är individer som är drabbade. Det är individer som låses in i roller, som motverkas av strukturer och som blir generaliserade som medlemmar av en viss grupp. Problemet måste lösas på individnivå.

Ingen särbehandling, som till exempel kvotering, av vissa grupper kan i grunden påverka de attityder som finns i samhället. Särbehandling kan i stället förstärka uppfattningen om sociala könsskillnader som naturliga och förstärka genushierarkin. Vi moderater ser att genussystemet beskär individers frihet. Vi ser att män och kvinnor i dagens samhälle inte har likvärdiga möjligheter. Vi vill förändra detta, men vi vill göra det utan lagstiftning och utan tvång. Det behövs ingen lagstiftning om ett visst antal "pappamånader" i föräldraförsäkringen, låt familjen själv bestämma, det är jämställdhet. Jämställdhet skapas i första hand inte genom politiska beslut, utan genom hur vi uppträder mot varandra i samhället. Vår ståndpunkt är att alla ska behandlas lika, med respekt och varken diskrimineras eller få förmåner på grund av sitt kön.

Jämställdhet, mångfald och rätt till lika lön för lika arbete är begrepp som säger vad det handlar om i stället för feminism. Feminism leder ofta till att tolka det som en kvinnofråga och inte som en familjefråga och männen har mycket att vinna på ökad jämställdhet.

Det finns flera förslag som vi politiker kan fatta för att utveckla jämställdheten. Det handlar om förslag som ökar mångfalden. Traditionella kvinnoyrken skall inte misskrediteras utan lyftas och vi behöver visa på betydelsen och behoven av dessa arbeten:

* Se till att kvinnor inom traditionellt kvinnliga yrken kan starta eget.

* Se till att kvinnor som arbetar inom traditionellt kvinnliga yrken kan välja arbetsgivare.

* Se till att arbeten inom hushållsnära tjänster får samma status och stöd som inom reparation och underhåll av till exempel hus.

* Visa på förebilder att det går att kombinera barn och karriär.

* Uppmuntra varandra i löneförhandlingar med mera.Allt detta är mänskliga frågor som vi inte behöver särskilda enfrågepartier till.

Ann-Kristin Ekman

Elisabeth Unell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons